Utrechtse Plandeldagen: ‘Opgeruimd, straat netjes’

Utrechtse Plandeldagen
Utrechtse Plandeldagen: vele handen maken licht werk. Foto: Ingrid Simons Photography

Onder het motto ‘Opgeruimd, straat netjes’ organiseert Plandelman Anton Damen van 27 tot en met 30 juni de Utrechtse Plandeldagen. Een gigantisch opruimfeest met gratis lekkernijen en filmvertoningen in ruil voor opgeraapt zwerfvuil. 

Plandelen? Het betekent zoveel als plastic en ander zwerfvuil rapen terwijl je wandelt. Plandelen dus. Daartoe roept Anton Damen, beter bekend als Plandelman, jong en oud op. Het hele jaar door, maar in het bijzonder tijdens de Plandeldagen in Utrecht eind juni. Want ‘opgeruimd, straat netjes’. Al beperken de plandelaars zich dit jaar niet tot de Utrechtse straten: ze gaan ook het water op om al suppend op de grachten drijfvuil op te vissen.

Plandelen op de gracht met what'SUP
Plandelen op de gracht met what’SUP.

Groots opruimfeest

De Utrechtse Plandeldagen wordt een groots opruimfeest. ‘Binfluencer’ Plandelman roept Utrechters op om hun eigen of andermans straatje schoon te maken. Van al dat plandelen krijgt een mens natuurlijk honger. Allen naar de WasteBar dus, waar gratis poffertjes in ruil voor zwerfafval worden geserveerd. En omdat bij alle werk rust is, zijn er gratis filmvertoningen in Kinepolis Jaarbeurs voor wie een volle Plandelbingokaart heeft. Voor de jonge opruimhelden is er Disney’s WALL-E, waarin een toegewijde robot als enige overgebleven bewoner de aarde schoonmaakt. Daarnaast worden de inspirerende documentaires Bigger than us en Surfer to go vertoond.

Plandelman Anton Damen
Anton Damen aka Plandelman roept jong en oud om met samen te plandelen. Foto: Coen Koppen

Record

Verleden jaar slaagden de plandelaars erin om in één dag tweeduizend straten, stoepen en schoolpleinen zwerfafvalvrij te maken. Dit jaar zou dat record zomaar verbroken kunnen worden. De gemeente Utrecht, die de Plandeldagen steunt, heeft namelijk al tienduizend afvalgrijpers uitgedeeld aan bewoners. Aan gezinnen met kinderen, aan groepjes buren, aan sportclubs of aan mensen die er alleen opuit trekken om een hele straat of een stukje stoep zwerfafvalvrij te maken. Alles kan en alles mag. Een hele dag plandelen, een uurtje of een kwartier. Het maakt niet uit, benadrukt Plandelman Anton Damen.

Vele handen maken licht werk. Doe je ook mee? Meld je aan en claim jouw straatje of stukje via info@plandelen.nl. Of maak je eigen zwerfafvalactie aan via buurtnatuur030.nl. Kijk voor het programma en meer informatie op plandelen.nl.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *