De zomer op een zeilboot

Eiland Hvar, Kroatië, zeilen
Azuurblauw water en rotsachtige kliffen: het decor van een zeiltocht over de Adriatische Zee.

De zomer beleven, dat kan al wandelend, fietsend of… zeilend. Op Nederlandse wateren of verder weg. Wacht dacht je van Kroatië?

Idyllische baaitjes en moderne jachthavens. Witte stranden en eeuwenoude steden. 1244 eilanden en een rotsachtige kustlijn van meer dan 6200 kilometer. Da’s wat je mag verwachten van Kroatië, gelegen aan de Adriatische kust. Water in overvloed dus om de zeilen te hijsen voor een zomer op zee.

Zeilen rond de Kornati-eilanden

Ongerepte natuur, hoge kliffen en charmante plaatsjes zijn de kernwoorden van de zeiltocht vanuit Zadar naar Šibenik via de Kornati-eilanden. In de havenstad Zadar staat de Toren van de Liefde, gebouwd in 1872 als symbool van liefde en trouw. Op de top van de klokkentoren heb je een schitterend uitzicht en kun je de zeilroute met de blik op de horizon al uitstippelen. Ten zuiden van Zadar liggen de 140 Kornati-eilanden. Allemaal onbewoond overigens. Samen vormen ze een nationaal park. De meeste eilanden zijn niet te bezoeken vanwege de barre omstandigheden, maar voor de eilanden Levrnaka en Lavsa zou je wel voor anker kunnen gaan. Op het vasteland ligt de stad Šibenik met haar beschutte baaien. Via de rivier Krka zijn in het gelijknamige Nationaal Park de Krka-watervallen te bereiken.

Zeilen tussen de Kornati-eilanden in Kroatië
Zeil je tussen de Kornati-eilanden dan kom je ogen te kort. Zoveel natuurschoon!

Split en Vis

Een van de bekendste regio’s in Kroatië is die rond Split, de tweede grootste stad van het land en een prachtige aanlegplaats voor zeilers. Het is meer dan de moeite om aan land te gaan en het historische centrum te ontdekken, met als hoogtepunt het paleis van keizer Diocletianus. Vanuit Split kun je koers zetten richting de eilanden Brač en Hvar. Voor een authentieke sfeer en weinig toeristen moet je op het eiland Vis zijn. Het Unesco Geopark Vis staat bekend om zijn vulkanische steden maritieme geschiedenis. In de vissersdorpjes serveren ze heerlijke vis-gerechten. Via het eiland Šolta kun je terugzeilen naar Split.

Marco Polo achterna

De parel van de Adriatische kust. Zo wordt Dubrovnik ook wel genoemd. De stad werd in de eerste helft van de zevende eeuw gesticht en werd vanaf de dertiende eeuw een belangrijke mediterrane macht. Een aardbeving liet de kuststad in 1667 op zijn grondvesten daveren, maar de prachtige kerken, kloosters, paleizen en fonteinen bleken (gelukkig) wel tegen een stootje te kunnen. De haven van deze historische stad is het ideale vertrekpunt voor een zeiltocht richting Korčula, de geboorteplaats van ontdekkingsreiziger Marco Polo. Of was het toch Venetië? Historici zijn het er niet over eens. Hoe het ook zij, het eiland Korčula is ook om andere redenen een tussenstop waard. Al was het maar om te genieten van een lokaal wijntje. Hijs je de zeilen opnieuw, dan kun je nog langs Lokrum varen, het decor voor de serie Game of Thrones, en het Nationaal Park Miljet. Een groen eiland – meer dan negentig procent van het landoppervlak is bos – met witte stranden en helderblauw water. Tijd voor een duik?

Ook interessant: buiten de gebaande paden in Kroatië.

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *