Buiten de gebaande paden in Kroatië

Het eiland Vis in Kroatië
Op het eiland Vis beleef je de authentieke Kroatische cultuur. Foto: CNTB Ivo Biočina

Kroatië, een populaire reisbestemming, heeft behalve toeristische trekpleisters ook verborgen schatten te ontdekken. Verlaat je de gebaande paden dan vind je ongerepte natuur, idyllische eilanden en charmante dorpjes.

In het noorden van Istrië, het grootste schiereiland in de Adriatische Zee, ligt Motovun. In dit middeleeuwse bergdorpje op zo’n 277 meter boven zeeniveau leven iets meer dan vijfhonderd mensen. Motovun wordt omringd door een historische stadsmuur en biedt prachtige vergezichten. Een mooi dorpje om te voet te verkennen.

Motovun in Kroatië
Motovun, een van de vele schilderachtige dorpjes. Foto: CNTB Zoran Jelača

Weg van het massatoerisme

Ook mooi: Vis, een van de 1150 eilanden die Kroatië telt. Hier eveneens geen massatoerisme, wel authentieke Kroatische cultuur. Vanaf de welbekende stad Split is het ongeveer 2,5 uur varen naar Vis, dat een lange maritieme geschiedenis heeft. Het eiland is prima per fiets te ontdekken. Houd zeker even halt in het oude vissersdorpje Komiža om er het traditionele Dalmatische visgerecht ‘brudet’ te proeven.

Rust en eenvoud

Meer schilderachtige plaatsjes bezoeken? Of op zoek naar rust en eenvoud? Dan is het autovrije eiland Silba iets voor jou. Op het kleine eiland wonen ongeveer zeshonderd mensen, die hun goederen nog per tractor vervoeren. Vanaf Zadar is deze oase van rust het gemakkelijkst per boot te bereiken. Beklim zeker eens de Toren van de Liefde (Marinić tower) voor een adembenemend uitzicht op de Adriatische zee. De toren werd in 1872 gebouwd als symbool van liefde en trouw.

Weg van het toerisme. Buiten de gebaande paden in Kroatië
De kalksteenpieken van het Paklenica National Park sieren de horizon. Foto: CNTB Aleksandar Gospić

Walhalla voor bergbeklimmers

Vanuit Zadar is ook het Paklenica National Park met zijn ruige kloven en kalksteenpieken eenvoudig te bereiken. Het park werd in 1949 opgericht en beslaat een oppervlakte van 95 vierkante kilometer. In het Paklenica National Park liggen de Velika Paklenica-canyon en de hoogste bergtoppen Vaganski vrh (1757 m) en Sveto brdo (1753 m). Een walhalla voor bergbeklimmers, want het park telt zo’n vierhonderd gemarkeerde klimroutes. Daarnaast zijn er ook diverse wandel- en mountainebikepaden te volgen.

Nieuw natuurpark

Dicht bij de grens met Bosnië, in de Dinarische Alpen in Kroatië, ligt het Dinara Nature Park. Het ‘nieuwe’ natuurpark (sinds 2021) is maar liefst 63.000 hectare groot en stelt het behoud van authentieke natuur voorop. Moerassen, rotsen, bossen, grotten… Het Dinara Nature Park blijft verrassen met zijn geologische diversiteit en wilde flora en fauna. Voor zowel ervaren hikers als natuurliefhebbers is het de ideale plek om zich uit te leven en te verwonderen over het al het natuurschoon.

Meer weten over vakantieland Kroatië? Ga naar croatia.hr.
Meer buitenlandtips? Bekijk hier onze tips voor een (actieve) vakantie in het Franse Juragebergte.

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *