Magie van de vollemaan

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Altijd aanwezig met haar invloeden en verschijning aan de hemel, maar niet altijd zo bewust in ons leven. De maan doet meer dan in beeld komen en verdwijnen, evenals de cyclus die zij maakt. Vollemaan is zo’n moment dat iedereen uit sprookjesachtige taferelen kent. Van mensen die veranderen in beesten, bijvoorbeeld. In sensuele zin is daar misschien meer van waar dan je zou denken. De maan beïnvloedt de natuur, zoals de groei van planten en bewegingen van de zee, via onder andere haar connectie met het element water. Maar, met het ruime percentage dat wij uit water bestaan, ook ons mensen: onze gedragingen, belevingen en lichamen. Die natuur, daar horen wij tenslotte bij. Met de maan en haar cyclus valt in meer of mindere mate bewust samen te leven. Een goed begin: een onderonsje met vrouwe Luna hoog aan de hemel. In volle glorie. 

TEKST FENNA LENDERS

 

Vollemaanactiviteiten zijn tegenwoordig, eigenlijk al tijdenlang, overal te vinden. Van buitenactiviteiten tot rituelen en ceremonies: de maan is hot, om het zo maar – in ere haar samenwerking met de zon – te zeggen. Eerder nam ik al eens deel aan een workshop over de maan en een verdiepend vollemaanritueel. Met succes. Nooit had ik zulke bijzondere inzichten die mij tot op de dag van vandaag zijn bijgebleven en verder helpen. Ook een vollemaanwandeling zat er onlangs op een zomeravond bij, op de grens van Noord-Brabant en Limburg in De Groote Peel. Ondanks dat de grote verwachte aanwezige zich tijdens het lopen niet liet zien, een mooie ervaring. Met interessante verhalen van de mannen die me mee op weg namen in de soms Afrikaans ogende natuur van ons zuiden. Na afloop, onderweg naar huis, werd ik toch nog gedag gezegd door de maan in supervorm. Mooie beginnetjes van mijn toenemende flirt met daarboven.

Wandelen bij vollemaan in De Groote Peel – Foto Shutterstock

Vollemaan beleven

Waar het gaat om de magie van de maan ben ik enthousiast haar aanwezigheid in de openlucht te beleven. Dat kan op iedere avond, al ligt de wisselwerking tussen mens en maan op een vollemaansnacht net wat anders. Een stukje intenser, verdiepender. Er zijn dan ook verschillende initiatieven te vinden om juist bij volle maan op aan te sluiten. Via Staatsbosbeheer bijvoorbeeld, waar je de vollemaanwandelingen kunt boeken: een ronde door een van de Nederlandse natuurgebieden onder leiding van een gids. Deze kenner laat je maanverlichte taferelen zien, vertelt meer over planten en dieren én kent de eeuwenoude volksverhalen die horen bij deze nacht. Laat jij je liever door het donker over het water meenemen? Dan kun je terecht bij Natuurmonumenten voor een vollemaantocht: varen terwijl de zon zich langzaam overgeeft aan de wisseling van de wacht. Of ga eens suppen. Verschillende suporganisaties bieden een avond aan door lokale natuur. Zoals Cup of Sup, voor een tocht door het Noord-Hollandse Duizend Eilandenrijk, of Grounded Expedities, voor een magische avond suppen in Groningen.

Liefde voor de maan

Zo met het uitzicht op die betoverende bol, in de verte en toch zo ogenschijnlijk dichtbij, zijn het charisma en de kracht van de maan haast voelbaar. De getijden komen en gaan, het leven op aarde draait rond en rond in cirkels en patronen, net zoals zij rondjes om dat alles heen draait. Er is nog een wereld te ontdekken in het leven met de maan, dat ga ik graag doen de komende tijd. Je kunt maar vast je goede voornemens op de plank hebben liggen. Dat in de natuur staan en bewust afstemmen op alles in en rondom ons, zichtbaar en onzichtbaar: ik houd ervan. Zoals we dat tegenwoordig dan zeggen, to the moon and back.

Wil je meer weten over leven met het ritme van de natuur? Hier lees je meer over afstemmen op de seizoenen en hoe we ons met de omgeving kunnen verbinden. 

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *