Fietsen tegen nierschade levert €120.000 op

Fietsen tegen nierschade

Ruim 100 mensen fietsten dit weekend de eerste Coast to Coast Challenge van de Nierstichting. Een estafette van 500 kilometer in 24 uur. En met succes. Samen hebben de meer dan honderd deelnemers en sponsoren € 120.000 opgehaald voor een beter leven voor nierpatiënten. Met dit evenement wil de Nierstichting zoveel mogelijk mensen bewust maken van het schadelijke effect dat zout heeft op de nieren.

 

De vijfde doodsoorzaak wereldwijd

Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting, noemt het behaalde resultaat “boven verwachting, maar hard nodig. Maar liefst 1,7 miljoen Nederlanders hebben nu al chronische nierschade. En dit aantal stijgt snel, mede door de vergrijzing en de toename van mensen met diabetes en een te hoge bloeddruk. Als we nu niets doen, is chronische nierschade straks de vijfde doodsoorzaak wereldwijd.”

Oostrom reed zelf ook mee in de challenge en stond dan ook ietwat vermoeid op het podium toen Jumbo-Visma-renner Mick van Dijke hem de cheque met de prachtige opbrengst van toen bijna € 120.000 overhandigde. Van Dijke fietste zelf ook het laatste deel van de tocht mee om zijn vriend en oud-ploeggenoot Maarten Tjallingii te steunen. Tjallingii, die zelf op jonge leeftijd een nier verloor, heeft de totale 500 kilometer gereden en laat zo zien dat je ook met één nier alles kan bereiken. Ook tv-kok en ambassadeur van de Nierstichting Sandra Ysbrandy zette een topprestatie neer. Zij fietste maar liefst 125 kilometer om aandacht te vragen voor de gevolgen van overmatig zoutgebruik.

 

Geld inzamelen voor hoognodig onderzoek

Dries Beljon daarentegen, reed vooral mee om geld in te zamelen voor hoognodig onderzoek naar nierfalen. Dries stond zelf een aantal jaar geleden zijn nier af aan zijn inmiddels elfjarige zoon, die nog maar een nierfunctie van slechts 2% had. Beljon: “We hadden het geluk dat ik mijn linkernier kon doneren waardoor onze zoon een nieuw leven kreeg. De zorg is er nog steeds, al hebben we goede hoop dat hij met mijn nier lang door kan. Maar er is meer nodig. Bijna niets in het leven is 100% zeker, maar wel dat donaties nodig zijn voor het onderzoek naar bijvoorbeeld de draagbare kunstnier, het gebruik van medicijnen, het ‘tijdig’ herkennen van nierschade en aangeboren afwijkingen, en ook onderzoek over hoe beter en langer te leven na transplantatie.”

 

Een nieuwe traditie is geboren

De organisatie kijkt tevreden terug op de eerste editie en hoopt dat een nieuwe traditie is geboren. Oostrom: “Ik heb dit weekend de enorme inzet en saamhorigheid van iedereen gezien. Dat was indrukwekkend. Ik wil alle deelnemers, hun sponsors en alle vrijwilligers bedanken voor deze formidabele prestatie en dit prachtige bedrag dat we hard nodig hebben voor meer onderzoek naar chronische nierschade.”

 

Meer informatie over het evenement vindt u op: coasttocoastchallenge.nl

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *