Toeractief-headerafbeelding

Wandelroute Castricum: ontdek het Noordhollands Duinreservaat

Duinenrij op wandelroute Castricum
Door opstuivend zand is de duinenrij flink opgehoogd. Foto’s: Margriet Spangenberg
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/TAC 1=Castricum 2=winterwandeling 3=2021 4=voor 5=Anouk.gpx" 6=marker="position-marker" ] ")

In de blakende zon of in de hagelwitte sneeuw. De wandelroute vanuit Castricum verrast wandelaars in ieder seizoen met natuurschoon. Je loopt door het Noordhollands Duinreservaat, over het strand, door duinen en dwars door bosreservaat Roodaam.

De wandellus van 15,5 kilometer begint aan het station van Castricum. Wie meer wil, kan bij bezoekerscentrum De Hoep rechts afslaan voor 3,5 extra kilometers. Die loop je door het Noordhollands Duinreservaat, een van de grootste natuurgebieden in ons land. Het is zo’n 20 kilometer lang en 2,5 kilometer breed en omvat duinen, strand, bossen, meertjes en open vlaktes.

Kudde schapen in het Noordhollands Duinreservaat nabij Castricum
De dikke vacht houdt de temperatuur van de schapen op peil bij zulk winterweer.

Bewoners van het Noordhollands Duinreservaat

Tot de bewoners van het duinreservaat behoren een kudde schapen en een van Schotse hooglanders, maar ook zestig soorten broedvogels en verschillende gastvogels. In het natuurgebied voelen ook vossen, muizen, konijnen, egels en eekhoorns zich thuis, net zoals padden, kikkers, salamanders, duinhagedissen, vlinders en veel andere soorten insecten. Bovendien komt zestig procent van de twaalfhonderd Nederlandse plantensoorten hier voor.

Aangeplant bos

Niets doet vermoeden dat het bosgebied ooit niet meer was dan een open landschap met alleen wat struikjes. Nu voeren de slingerpaadjes je tussen oeroude eiken, hoge esdoorns en dennen. De bomen werden aangeplant op de vlakke, verlaten percelen toen de duinontginningen door droogte en gebrek aan mest mislukten. Het dennenhout moest dienen voor de Limburgse mijnen. Eens het bos achter je ligt, gaat het door de duinen richting het strand.

Schotse hooglander in Noordhollands Duinreservaat
De Schotse hooglander trekt zich niets aan van de sneeuw die de voorbije nacht gevallen is.

Stuifkuilen in de duinen

Langs een hoog opgestoven duinenrij loop je naar het zuiden. In 2019 werden er stuifkuilen in de duinen aangelegd zodat de zeewind het kalkrijke duinzand weer kan verspreiden. Dat zand zit vol kalk en dat is precies waar duinviooltjes, tijm en duinpaardenbomen van houden. Tegelijkertijd is door het opstuivende zand de duinenrij spontaan opgehoogd, een natuurlijke bescherming tegen de stijgende zee.

Ondergrondse zoetwaterbel

Neem bij strandafslag 39 even afscheid van de zee, want hier loop je terug de duinen in. Ooit strekten de duinen zich uit tot aan Castricums spoorlijn, maar het zand werd afgegraven voor de bouw van wegen en taluds. De overgebleven duinenstrook heeft een bijzondere functie: ze beschermt de ondergrondse zoetwaterbel, die samen met gezuiverd water uit het IJsselmeer drinkwater levert voor anderhalf miljoen Noord-Hollanders. Een stukje natuur om extra respectvol doorheen te wandelen.

In de duinen nabij Castricum wordt water gezuiverd
Elk jaar gaat er 25 miljard liter voorgezuiverd IJsselmeerwater de duinen van het Noordhollands Duinreservaat in.

Informatie wandelroute Castricum

Afstand: 14 km, 15,5 km, 19 km
Vertrekpunt: station Castricum, Stationsweg 4, Castricum
Routeverhaal: Toeractief 2022-01, pagina 24
Routeboekje: pagina 12

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl. Meer wandelen in Noord-Holland? Bekijk dan ook eens onze andere wandelroutes in de omgeving.

5/5 - (4 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *