Fietstellers helpen bij verbeteren fietspaden

Fietstellers

Zit je op de fiets in Eindhoven? Dan kan het zomaar gebeuren dat je langs een fietsteller rijdt en dus precies weet hoeveel fietsers er vóór jou op dat stukje fietspad hebben gereden. Eindhoven heeft sinds kort zes fietstellers in de stad staan. Deze tellers meten allerlei fietsgegevens. Uiteindelijk moeten die gegevens ervoor zorgen dat de fietspaden in de stad verbeterd kunnen worden.

Naast het tellen van het aantal fietsen meten de fietstellers ook hoe snel er gereden wordt en op welke fiets men rijdt. Zo maakt de teller onderscheidt tussen gewone fietsen, elektrische fietsen, bakfietsen, kinderfietsen en snor- en bromfietsen. Je hoeft niet bang te zijn dat jij op je fiets ergens geregistreerd wordt, want alles is volledig anoniem. De bedoeling is dat de resultaten van de tellers op den duur openbaar te zien zijn via internet. Zo kun je dus precies zien hoe hard er wordt gefietst op de door jouw vaak gereden fietsroute en weet je hoe druk het is op bepaalde momenten van de dag.

Waar staan de fietstellers?

De zes fietsentellers staan verdeeld over de stad. Benieuwd naar waar ze staan? Je kunt er een tegenkomen op de slowlane langs het Beatrixkanaal, de Oirschotsedijk bij de Internationale School, de Wolvendijk, de Bayeuxlaan, de Noord-Brabantlaan bij de Hovenring en bij de Kruisstraattunnel. Daarnaast komt er binnenkort nog een teller op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven. Op dit moment staat er ook nog een oude teller op de Nachtegaallaan, maar deze wordt omgebouwd naar het nieuwe model.

Informatie fietstellers

Het is de bedoeling dat in de toekomst nog meer fietstellers geplaatst worden in de stad. Dit levert dan nog meer informatie op over het fietsverkeer in de Eindhoven. Volgens wethouder Monique List zijn die data van groot belang. “De verzamelde data kunnen goed gebruikt worden als input voor het gemeentelijk verkeersbeleid. Je kunt bijvoorbeeld heel goed zien hoe het aandeel van elektrische fietsen zich ontwikkelt. En ook kun je allerlei boodschappen op de tellers zetten, zoals ‘zet je licht aan’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *