Header Toeractiefwebsite

Beleven en leren tijdens Open Monumentendag 2020

open monumentendag 2020

Elk jaar staat het tweede weekend van september in het teken van de Nederlandse monumenten tijdens Open Monumentendag. Ook dit jaar openen duizenden monumenten hun deuren voor publiek op zaterdag 12 en zondag 13 september. Vanwege COVID-19 ziet het weekend er iets anders uit. Waar ga jij dit jaar naartoe?

Thema Open Monumentendag 2020

‘Beleef je leermoment in een leermonument!’ Tijdens de Open Monumentendag 2020 staat educatie centraal. Het thema van dit jaar is dan ook: Leermonument. Van elk monument kun je wat leren. Naast monumenten die een leerfunctie hadden of hebben (denk aan scholen en universiteiten) worden dit jaar ook allerlei andere monumenten omgedoopt tot ‘leermonumenten’. De activiteiten staan in het teken van leren. Dit kan van alles zijn: een schilderworkshop, gospel zingen, een les hiphop dansen of tot rust komen met een uurtje yoga voor beginners. Met het thema Leermonument sluit Nederland aan bij het thema van de Europese monumentendagen: Heritage and Education.

open monumentendag 2020

Leermonumenten

Nederland staat vol met leermonumenten. Een van de eerste scholen in Nederland is een kloosterschool in Utrecht uit het jaar 750 na Christus. Karel de Grote zorgde voor de eerste onderwijswetten. In deze onderwijswetten stond beschreven dat alle jongens in het Frankische Rijk moesten leren lezen, schrijven, zingen en bidden. Na deze kloosterscholen volgden dorpsscholen. In 1575 richtte Willem van Oranje in Leiden de eerste universiteit op. Inmiddels barst het in Nederland van de oude en nieuwe leermonumenten.  Kijk op de website van Open Monumentendag 2020 en zie wat er allemaal te doen is.

Corona-editie

Ook dit jaar gaat de Open Monumentendag door, maar dan in aangepaste vorm. Verschillende monumenten openen fysiek of digitaal hun deuren en bieden aangepaste activiteiten aan. Vaak zijn deze activiteiten speciaal bedacht voor deze bijzondere editie. Het advies van de organisatie is dan ook om niet zomaar op pad te gaan, maar goed te checken wat er dicht bij huis te bezoeken is. Reserveer, waar mogelijk, vooraf. Liever virtueel een monument bezoeken? Dat kan natuurlijk ook.

open monumentendag 2020

Jouw favoriete monument

Deel dit weekend tijdens de BankGiro Loterij Monumentendag een foto van je favoriete monument op Facebook of Instagram, met de tag @openmonumentendag en de hashtag #openmonumentendag en een korte toelichting waarom dit jouw favoriet is en maak kans op verschillende prijzen.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *