Header Toeractiefwebsite

Schwalbe start met recyclen binnenbanden in Benelux

recyclen binnenbanden

Nederland fietsland! Niet zo gek, want 84% van de Nederlandse bevolking bezit één of meer fietsen. In totaal zijn er in ons kleine land ruim 22,8 miljoen fietsen. Al deze fietsen samen zijn goed voor ongeveer vijftien miljard kilometers per jaar in Nederland. Al deze kilometers betekent ook wel eens een lekke band. Vaak vervangen we deze binnenband en gooien we de oude weg. Niet bij fietsbandenmerk Schwalbe: zij recyclen binnenbanden.

Recyclen tot nieuwe binnenband

Schwalbe startte in 2015 in Duitsland met het inzamelen van oude binnenbanden om deze te recyclen voor de productie van nieuwe binnenbanden. Na een succesvolle start van het recycling programma in Duitsland is Schwalbe nu zover om dit programma in de Benelux aan te bieden. De consument kan zijn/haar oude binnenbanden inleveren bij de fietsdetaillist, die vervolgens de binnenbanden kan opsparen en kosteloos naar Schwalbe kan opsturen. Schwalbe verzamelt de binnenbanden en zorgt voor transport naar de partner productielocatie in Indonesië, waar ze de banden recyclen. Elke Schwalbe binnenband is 100% recyclebaar en bestaat op dit moment al voor 20% uit gerecycled materiaal.

recyclen binnenbanden

Cycling en Recycling

Schwalbe is al jaren actief om zo groen mogelijk te produceren vanuit de gedachte “Cycling en Recycling”. In 2010 wonnen zij hiervoor de eerste Eurobike award met de Green Guard anti-leklaag. Deze lekbescherming bestaat voor een derde uit gerecyclede latexproducten en gebruikt Schwalbe in verschillende banden binnen de collectie. Bijvoorbeeld in de bekende Marathon.
In 2015 won het fietsbandenmerk de eerste Eurobike Green award voor het binnenbanden recycling programma in Duitsland. Nu is de Benelux aan de beurt! In 2017 won Schwalbe de tweede Eurobike Green award met de introductie van de Road Cruiser, de meest ‘groene’ fietsband van Schwalbe. Het rubber van deze band bestaat grotendeels uit een combinatie van natuurlijk rubber en hoogwaardig gerecyclede rubbermaterialen.

recyclen binnenbanden

Energiebalans

Alle fietsdetaillisten in de Benelux kunnen zich aanmelden om mee te doen met het recycling programma. Bij aanmelding ontvangen zij POS materiaal om in de winkel kenbaar te maken dat zij meewerken aan het Schwalbe binnenbanden recycling programma. Op het moment dat fietsdetaillisten een pakket oude binnenbanden hebben verzameld kunnen ze deze kosteloos opsturen naar Schwalbe Nederland. Zij verzamelen daar alle oude binnenbanden en versturen deze uiteindelijk naar Indonesië. Daar worden de binnenbanden, door middel van een speciaal de-vulkanisatie proces, hergebruikt. Met alle transportroutes wordt bijna een vijfde deel van de energie verbruikt die nodig is om een gelijke hoeveelheid nieuwe butyl te produceren. De energiebalans is hier na te lezen.

5/5 - (2 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *