Header Toeractiefwebsite

Wandelroute De Rijp: rondje Eilandspolder

Wandelroute De Rijp voert je door prachtig polderlandschap
Foto’s: Margriet Spangenberg

De Rijp ligt aan de rand van de Eilandspolder, het decor van deze wandelroute. Onderweg zijn er niet alleen natuur en vergezichten, maar kom je ook langs bezienswaardigheden als het Raadhuis van Graft of de Menningweermolen. Maak je klaar voor een wandellus van 15,5 of 21 km door de Eilandspolder.

De Rijp was ooit het belangrijkste dorp van Schermereiland. Dat eiland lag tussen de twee grote meren Schermer en Beemster, die in de zeventiende eeuw ingepolderd werden. In 1654, toen alle huizen in het dorp van hout waren, ging De Rijp bijna compleet in vlammen op. Geld voor de wederopbouw kwam van de haringvangst en de walvisvaart. Daar vind je in het dorp nog verwijzingen naar.

Walvisvaart

Eetcafé De Walvis bijvoorbeeld, waar de route langs voert op weg door De Buurtjes, een oud wijkje gebouwd op eilandjes en vol slootjes, bruggetjes, boerderijen, lapjes grond en houten huizen. Maar ook Museum Jan Boon of een walvisvaarderswoning met een zeearend bovenop, het symbool van de jager op zee, herinneren aan de geschiedenis van De Rijp.

Wandelpad Meerdijk op wandelroute vanuit De rijp
Op het wandelpad Meerdijk, dat naar Driehuizen voert, kun je diverse vogelsoorten spotten.

Nederlands kleinste winkel

In buurdorp Graft is het kleinste winkeltje van Nederland gevestigd. Het is 5,4 m² groot en deed in de negentiende eeuw dienst als groentewinkeltje. De walvissen waren destijds zo goed als uitgeroeid dus moesten de inwoners van Graf en De Rijp op zoek naar andere inkomsten. Dat werd de tuinbouw. Aan het interieur van het piepkleine winkeltje uit 1890 is nooit iets veranderd. Vandaag worden er ulevellen, stroopsoldaatjes, suikerblokken en duimdrop verkocht.

Vogels spotten

Voorbij het Raadhuis van Graft loop je zo de Eilandspolder in. Na een kilometer wind, water en vogels wandel je Noordeinde binnen, waar de route tussen grillige bomen, grote stolpboerderijen en knusse houten stulpjes voert. Tussen knooppunt 53 en 69 stap je via een klaphek het Meerdijk wandelpad op. Daar kun je vogels als de kluut, grutto, watersnip, lepelaar en kemphaan spotten. In de verte ligt Driehuizen al te wachten.

Echte polderwandeling

Na Driehuizen volg je het wandelpad over de Menningweerdijk, dat langs de Schermerringvaart, het meertje De Knie en de Menningweermolen voert. Zoals het een echte polderwandeling betaamt, veer je nu eens over een malsgroene dijk, klos je dan weer zwaar door de zompige modder. En dan wordt het kiezen: de lange ronde om de complete Eilandspolder of de korte met doorsteek door weidevogelgebied. Keerpunt is Schermerhorn, waarna je via een oude zeedijk van vijf kilometer weer naar De Rijp afzakt.

Wandelroute De Rijp voert naar Schermerhorn van waaruit je terug naar De Rijp wandelt
Schermerhorn is het keerpunt op de route. Vanuit het polderdorp zet je terug koers naar De Rijp.

Informatie wandelroute De Rijp

Afstand: 15,5 km (A) en 21,5 km (A+B)
Vertrekpunt: VVV De Rijp (gevestigd in de Waag/Raadhuis), Kleine Dam 1, De Rijp
Routeverhaal: Toeractief 3-2020, pagina 22
Routeboekje: pagina 12
Let op: een deel van route A is niet toegankelijk tijdens het broedseizoen van 15 maart tot en met 15 juni. In de routebeschrijving in het routeboekje staat een alternatieve route om terug bij het vertrekpunt te komen. Andere optie is dat je zowel route A als B loopt. Die lange lus is het hele jaar door toegankelijk.

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl. Meer wandelen in Noord-Holland? Bekijk dan ook eens onze andere wandelroutes in de omgeving.

4/5 - (4 stemmen)

Bekijk ook...

2 reacties

    • Monique van Strien

      Hoi Marijke, Wandelroute De Rijp vind je terug in de derde editie van Toeractief 2020. Bij ieder magazine zit altijd een mooi routeboekje. Daarin staan routekaartjes én duidelijke routebeschrijvingen per route. Deze editie is nog los te koop via deze link. Veel wandelplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *