Header Toeractiefwebsite

Provincie Noord-Holland investeert 1,9 miljoen in verkeersveiligheid

Foto: Doortrappen/ Provincie NH
Foto: Doortrappen/ Provincie NH

De provincie Noord-Holland trekt 1,9 miljoen euro uit om de verkeersveiligheid van fietsende scholieren en ouderen te verbeteren. Organisaties die verkeerslessen aanbieden op scholen en gemeenten die willen investeren in fietsveiligheid voor ouderen kunnen subsidie aanvragen. In het Noord-Hollandse verkeer zijn fietsers kwetsbaar, met een derde van alle verkeersdoden en driekwart van alle ernstig verkeersgewonden als fietsers. Vooral ouderen blijken vatbaar te zijn.

Om de veiligheid van oudere fietsers te waarborgen, verdubbelt de provincie de subsidie voor het programma Doortrappen in 2024 tot € 300.000. Hiermee kunnen alle Noord-Hollandse gemeenten het programma aanbieden aan oudere inwoners. Daarnaast is er in 2024 € 1,6 miljoen beschikbaar voor organisaties die verkeerslessen willen geven op basis- en middelbare scholen.

Ouderen in het verkeer

De afgelopen tien jaar is zowel het aantal verkeersdoden als het aantal verkeersgewonden gestegen, waarbij fietsers het vaakst slachtoffer zijn. Van de ernstig verkeersgewonden is 60% ouder dan 60 jaar. De provincie streeft naar nul verkeerslachtoffers in 2050 en investeert in veilige wegen, fietspaden en educatie. Het programma Doortrappen, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, motiveert ouderen om zelf maatregelen te nemen voor veilig fietsen. Het omvat advies over fietsaankopen, fietshelmen en fietsspiegels, evenals lessen over veilig op- en afstappen. De provincie wil dat Doortrappen in alle gemeenten wordt aangeboden en verdubbelt daarom de subsidie in 2024.

Verkeerslessen op school

Voor verkeerslessen op scholen wordt in 2024 € 1,6 miljoen beschikbaar gesteld. Het doel is om ongeveer 50.000 leerlingen op basis- en middelbare scholen per jaar te bereiken, met gastlessen over verkeersveilig gedrag, zoals het vermijden van het gebruik van mobiele telefoons tijdens het fietsen.

De provincie Noord-Holland benadrukt verkeersveiligheid als topprioriteit en investeert in programma’s en educatie om zowel ouderen als scholieren te beschermen op de weg.

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *