Vind een veerpont in de buurt

Veerpont

Fiets- en wandeltochten door het rivierenlandschap worden een stuk prettiger als je weet waar je met een veerpont kunt oversteken. De Vereniging Vrienden van de Voetveren heeft op haar vernieuwde website een overzicht van alle veerponten in Nederland. Met je smartphone, tablet, laptop en pc kun je vanaf elke locatie zoeken naar de dichtstbijzijnde veerpont in je omgeving.

De Vereniging Vrienden van de Voetveren wil voet- en fietsveertjes in ons land in de vaart houden en verdwenen pontjes terugbrengen. Met hulp van ongeveer tweeduizend vrijwillige leden, en zonder overheidssubsidie, is het aantal veerpontjes de laatste dertig jaar verdrievoudigd.

Veerpont opnemen in wandel- en fietsroutes

“Een goedlopende veerdienst wordt niet zo gauw wegbezuinigd”, schrijft de vereniging op haar website. “Daarom zorgen wij ervoor dat veerverbindingen worden opgenomen in wandel- en fietsroutes. We steunen plaatselijke initiatieven, hebben contact met de diverse overheden en zorgen dat pontjes voor het voetlicht verschijnen.”

‘Piek voor de pont’

De vereniging werd in 1982 opgericht toen het pontje Slikkerveer – Kinderdijk – Krimpen aan de Lek weer als openbaar veer in de vaart kwam. Dit nadat het een jaar lang uitsluitend als bedrijfspont had gevaren (hoewel scholieren wel mee mochten). In 1979 werd besloten dat dit veerpontje werd opgeheven, waarna de Ridderkerkse Meta de Visser – die al in 1973 met succes een handtekeningenactie was gestart om het pontje Slikkerveer-Kinderdijk te behouden – de actie ‘Piek voor de pont’ begon.

Actie tegen bedreigde veerpontjes

Door de landelijke bekendheid stroomden vanuit het hele land de pieken binnen. Er werd met gemak het streefbedrag van 40.000 gulden behaald en de politiek kon niet achterblijven. Vanaf toen kon de Vereniging Vrienden van de Voetveren aan de slag om andere met opheffing bedreigde veerponten in de vaart te houden. Voor veel fietsers en wandelaars vormen ze immers onmisbare schakels in hun routes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *