Header Toeractiefwebsite

Wandelroute van het Jaar 2024: de genomineerden

Ons Kloosterpad - Toeractief 5-2021
Ons Kloosterpad. Foto: Eva Hopstaken

De vijf wandelroutes in de Benelux die kans maken op de titel Wandelroute van het Jaar 2024 zijn bekend. Op zaterdag 2 maart, tijdens de eerste dag van de Fiets- en Wandelbeurs is Gent, maakt de jury de winnaar bekend. Dit zijn de vijf genomineerden.

1. Oude Hollandse Waterlinie

Wandeling door het rivierlandschap, langs waterwegen en vestingsteden van de Oude Hollandse Waterlinie. Deze route laat je in 11 etappes kennismaken met het water als militair verdedigingswerk. De route is uitgeschreven in een wandelgids en in twee richtingen te volgen via wandelknooppunten en een gpx-track.

 

2. Rondje Limburg

Nieuwe wandel-lus die de hele Nederlandse provincie Limburg van zuid naar noord doorkruist en soms ook de Belgische grens overschrijdt. Rondje Limburg is niet bewegwijzerd maar te volgen via de gpx-track of de apps Komoot en Strava. De bijhorende gids bevat kaartjes en een summiere routebeschrijving.

 

 

 

 

 

3. Bonifatiusroute

 

Deze moderne pelgrimsroute brengt je in 24 etappes van het oude Dorestad (provincie Utrecht) naar Dokkum in Friesland. De route is te volgen via routebeschrijvingen, gps-tracks en gedetailleerde wandelkaarten die je makkelijk kunt downloaden. Daarnaast is er een wandelgids van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

 

 

4. Venntrilogie

De Venntrilogie verbindt in zes etappes enkele van de mooiste landschappen van Oost-België. De route loopt door drie verschillende natuurlandschappen van de Venen. Van het Drielandenpunt bij Vaals tot in Bütgenbach. Volledig bewegwijzerd in beide richtingen en met een gratis viertalige gids, die ook te downloaden is. De route kreeg ondertussen het certificaat Leading ‘Quality Trail – Best of Europe’.

5. GRP573 Vesdre & Hautes Fagnes

Bestaande Streek-GR die voor 60% is vernieuwd en volledig door de provincie Luik loopt. Weinig paden bieden zoveel afwisseling. Vertrekkend uit de Luikse stadsrand loopt deze lange tocht – als je ongeveer halfweg bent – door een van meest fascinerende, wilde en stille landschappen van België: de Hoge Venen. Alsook de wilde valleien van de Hoëgne, Helle en Weser. Volledig geel-rood bewegwijzerd in beide richtingen. Uitstekende 120 pagina’s tellende topogids (voorlopig enkel in het Frans).

 

Vorige winnaars

Afgelopen jaren gingen de volgende routes er met de titel van Wandelroute van het Jaar vandoor:

  • 2023: Het Stellingpad
  • 2022: Het Hondsrugpad
  • 2021: Lange Afstandswandeling RivierPark Maasvallei

Lees hier meer informatie over de Wandelroute van het Jaar 2024. 

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *