5 tips over wat je kunt doen tegen dikke voeten

dikke voeten

Na een (lange) wandeling voel je soms je voeten kloppen in je schoenen. Je veters staan op enorme spanning en je schoenen lijken ineens te klein. Niet fijn en misschien even een reden tot paniek. Hier vertellen we je wat je dan kunt doen om opgezwollen voeten tijdens het wandelen te voorkomen.

Wat is de oorzaak van dikke voeten en enkels?

Dikke voeten of enkels komen in de zomer vaker voor dan in de wintermaanden. Het lichaam kan de warmte dan niet kwijt en houdt meer vocht vast. Het vocht veroorzaakt de dikte van je voeten en enkels.

Zijn dikke voeten gevaarlijk?

Over het algemeen zijn dikke voeten onschuldig en dit kwaaltje gaat snel weg. Houden de klachten langer aan? Raadpleeg dan je huisarts! Je wilt niet hebben dat je met een blijvend gezondheidsprobleem moet kampen omdat je symptomen negeert.

Ik heb opgezwollen voeten. Wat moet ik doen?  

Onschuldig of niet, dikke voeten kunnen wel enorm vervelend zijn. Hieronder geven we je dus 5 tips om van dikke voeten af te komen:

 1. Tip tegen dikke voeten: drink veel water

  Drink! Drink zelfs nog meer dan je nodig denkt te hebben. Dat klinkt tegenstrijdig, want opgezwollen voeten ontstaan doordat je te veel vocht vasthoudt. Maar hoe meer je drinkt, des te meer je plast en des te meer afvalstoffen je kwijtraakt. Veel water drinken helpt bij een goede vochthuishouding en de juiste vochtbalans.

 2. Tip tegen dikke voeten: de zwaartekracht als hulpmiddel

  Stop met enige regelmaat om je voeten omhoog te leggen, het liefst zo hoog mogelijk. Een muur of een grote boom kan je daarbij helpen. Ga met je rug op de grond liggen en laat je hakken tegen de muur of de boom steunen. Zo gaat het bloed door je aderen beter stromen en kan het vocht uit je voeten zakken.

 3. Tip tegen dikke voeten: speciale sokken

  Steunkousen zijn voor sommige mensen een goed hulpmiddel tegen opgezwollen voeten en/of enkels. Er wordt gezegd dat deze kousen zorgen voor een betere bloedcirculatie in de benen en daarnaast helpen bij de afvoer van vocht via bloedvaten en lymfeklieren.

 1. Tip tegen dikke voeten: voeding tegen dikke voeten

  Let goed op je voeding. Veel zout eten is niet goed, omdat je dan makkelijker veel vocht vasthoudt. Voedselproducten die het vocht juist afdrijven zijn onder andere mierikswortel, bleekselderij, rode bieten, peterselie en appelazijn. Een lekkere salade met een aantal van deze ingrediënten is dus een aanrader.

 1. Tip tegen dikke voeten: goede maat wandelschoenen

  Misschien wel de meest voor de hand liggende oorzaak: te krappe schoenen. Koop wandelschoenen liever in de zomermaanden dan in de wintermaanden. Ook moet je ze passen op het moment dat je voeten wat dikker zijn. Voor sommigen is dat ’s ochtends, voor anderen juist tegen het einde van de dag. Zo voorkom je knellende schoenen tijdens een wandeling.

Eerder publiceerden we een artikel over de keuze van de juiste schoenen.

 

 

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *