Kies jij voor een hoge of een lage wandelschoen?

Hoge of lage wandelschoen

Een goede set wandelschoenen is onmisbaar voor iemand die graag wandelt. Maar welke wandelschoenen zijn voor jou het meest geschikt? Inmiddels word je doodgegooid met keuzes: hoog, laag, sportief, leder, GORE-TEX, barefoot en ga zo maar door. Dit artikel helpt je op weg bij de keuze voor een hoog of een laag model.

Verschillende klassen schoenen

Wandelschoenen kun je ten eerste vaak indelen met behulp van het ABCD-systeem. A is daarbij een lichte, lage en soepele schoen voor dagelijkse wandelingen met de hond. Klasse D wordt gebruikt voor de zware wandelingen over gletsjers, sneeuw en ijs. De klasse B schoen wordt al een hoge hikingschoen, terwijl de A schoen meestal laag is. Klasse B is geschikt voor een lange avondvierdaagse of voor een stevige wandeling in de bergen van Oostenrijk. De schoenen zijn zwaarder, steviger, stugger en vaak bestand tegen allerlei weeromstandigheden. Tegenwoordig worden er ook combinaties ontwikkeld. Een A/B schoen heeft bijvoorbeeld de stevigheid van de B-klasse, maar is wel laag. Of andersom: een soepele en lichte, maar hoge schoen.

Hoge of lage wandelschoen

Met een hoge wandelschoen heb je minder last van natte sokken wanneer je bijvoorbeeld door de modder rondtrekt. Het zorgt ook voor warmere voeten. Toch raken je voeten ook niet oververhit. Wandelschoenen (veelal in klasse B) hebben namelijk vaak een GORE-TEX voering: waterdicht én ademend. Bij het klimmen zijn je enkels beschermd tegen stoten en stenen. De hoge wandelschoen beperkt bewegingsvrijheid in het enkelgewricht, dit zorgt voor steun aan de enkel waardoor je minder kans hebt op omzwikken. Een sterke en stugge zool, die veelal onder een hoge B schoen zit, voorkomt dat je last krijgt van je voeten op oneffen en ruige ondergrond.

Minder kolossaal en lekker licht

Met een lage wandelschoen kun je ook prima een gemiddeld restaurant binnenlopen na een wandeling over vlakke grond. Je hebt tegenwoordig erg hippe modellen, die bijna niet meer te onderscheiden zijn van een normale schoen. Dit maakt dat je een lage wandelschoen voor meer gelegenheden kunt gebruiken. Ze zijn lekker licht en soepel, maar bieden toch meer ondersteuning dan bijvoorbeeld een sportschoen. Een hoge wandelschoen is vaak zwaarder en kolossaler, en niet altijd prettig voor dagelijkse activiteiten. Toch blijft een hoge schoen een aanrader voor iedereen die op zoek is naar meer stevigheid. De beste tip is echter om je goed te laten informeren en uitgebreid te passen. Hoog of laag is ook een kwestie van smaak. De één vindt een hoge wandelschoen vreselijk en de ander kan niet met een lage schoen uit de voeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *