Ook hier kun je nu ‘Het verhaal van Nederland’ beleven

Daan Schuurmans, de verteller in de Het verhaal van Nederland-podwalk.
Daan Schuurmans, de verteller in de Het verhaal van Nederland-podwalk.

Heb jij ‘m al op je telefoon staan? De Het verhaal van Nederland-app. Aan de hand van gps-gestuurde audiotours ontdek je op locatie de geschiedenis van ons land, verteld door Daan Schuurmans. Na een eerste seizoen op tien historische plaatsen zijn er nu acht nieuwe wandelverhalen aan de podwalk toegevoegd.

Zo’n twee jaar geleden verschenen de eerste Het verhaal van Nederland-podwalks in Anloo, Nijmegen, Dokkum, Muiden, Deventer, Brielle, Hoorn, Hattem, Veenhuizen en Vught. Bijzondere locaties met een rijke historie. Maar er is meer.

Acht nieuwe wandelverhalen

Daarom breidt de tv-serie Het verhaal van Nederland – Oranje Nassau, elke woensdag om 20.30 uur te zien bij de NTR op NPO1, zijn gelijknamige podwalk uit. Acht nieuwe historische wandelverhalen werden aan de podwalk-app toegevoegd. Vanaf nu kun je de Het verhaal van Nederland-app ook gebruiken in Apeldoorn, Buren, Baarn, Breda, Den Haag, Leeuwarden, Willemstad en Den Helder.

Historische gebeurtenis in Den Helder

Doordat de app gps-gestuurd is, weet verteller Daan Schuurmans precies waar je bent en kan hij je vertellen waar je heen moet en waar je naar moet kijken. Aan de hand van gebouwen, monumenten of andere sporen in het landschap vertelt hij wat er op die plek is gebeurd en welke rol de Oranjes daar toen in hadden. Neem nu bijvoorbeeld Den Helder. Tijdens een duinwandeling loop je zo de achttiende eeuw in, wanneer in Den Helder een strijd losbarst tussen voor- en tegenstanders van de Oranjes. Je hoort hoe de Fransen de Nederlanden innemen.

De geschiedenis beleven

Deze wandeling neemt je mee naar een belangrijk historisch moment in de onze geschiedenis: Nederland wordt een monarchie. Al gaat dat niet over één nacht ijs. Nadat de Oranjes zijn weggevlucht en Nederland een Bataafse Republiek wordt, komt in 1811 Napoleon zelf een kijkje nemen in onze contreien. De forten uit die tijd kom je tijdens het wandelen gewoon tegen. De Franse keizer zou toch niet zo onoverwinnelijk blijken, want het is een Oranje-Nassau die zal terugkeren naar de Nederlanden om de troon te bestijgen. Je hoort en beleeft het écht met de Het verhaal van Nederland-app.

Lees hier meer over deze podwalk.

5/5 - (4 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *