Valkenburg aan de Geul

4096-3105-max

In sommige dorpjes en steden lijkt de tijd te hebben stilgestaan. In deze rubriek bezoeken we de mooiste plaatsen van Nederland. Dit keer: Valkenburg.

De kalkstenen gevels en torens op het Theodoor Dorrenplein vallen direct op. Niet voor niets wordt Valkenburg het mergelstadje genoemd. De rondleiding van Viviane Pinckaers, een Belgische die al 48 jaar in Valkenburg woont, start bij Visit Zuid-Limburg Experience, gevestigd in het Spaans Leenhof uit 1661. Het mergelstadje trekt sinds jaar en dag toeristen aan, waardoor in 1885 de VVV ontstond in Valkenburg. “De lucht was hier zo fris dat rijke mensen vanuit heel het land hierheen kwamen”, vertelt Viviane. “In de negentiende eeuw zelfs de koninklijke familie.” Ook de bekende architect Pierre Cuypers was begeistert van Valkenburg. “Hij vond het hier Toscaneachtig.”

Verliefde Fransman
We slaan de hoek om bij Visit Zuid-Limburg Experience en stuiten op een oude watermolen die door de Molentak, een afsplitsing van de Geul, werd aangedreven. Op de gevel staat in authentieke letters ‘Franse Molen’ geschreven. Die naam dankt de molen aan een Fransman uit het leger van Napoleon die verliefd was geworden op een Valkenburgse. De man kocht voor haar een kasteel dat iets verderop ligt en ook deze molen. Viviane draait zich om en wijst ons op een krater in de hoekgevel. “Een granaatinslag uit de Tweede Wereldoorlog”, zegt ze droogjes. In de opening staat nu een Mariabeeldje. Op het eind van de straat trekt een gevel met oude reclames de aandacht. Sommige oude reclameboodschappen zijn weer zichtbaar gemaakt, andere zijn nagemaakt op verschillende blinde muren in de stad. “Kijk, hier heb je de Van Nelle’s-meisjes al”, merkt Viviane op. Op een muur prijkt kleurrijke, ouderwetse reclame van koffiedrinkende vrouwen. Voor ons ligt een imposant gebouw van verweerd kalksteen. Het is het kasteel dat de Fransman voor zijn geliefde had gekocht.

Dit artikel staat in Toeractief 6 – 2023. Je kan het hele artikel lezen door Toeractief 6 – 2023 online te kopen of in een boekhandel bij jou in de buurt. 

5/5 - (2 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *