Toeractief-headerafbeelding

Kunst bewonderen langs beeldenroute in Bergeijk

Object van cortenstaal, drie meter hoog. Beeldenroute Bergeijk

Kunstliefhebbers opgelet. Tot 29 augustus kun je nog wandelen of fietsen langs de gratis beeldenroute Beeld & Beleving in het Brabantse Bergeijk. De route voert je langs zestig beelden en objecten in het plaatselijke park en de omliggende dorpen.

Gerrit Rietveld

Bergeijk heeft een historie met de beroemde architect en ontwerper Gerrit Rietveld. Die ontwierp in de jaren vijftig in het Brabantse dorp meerdere unieke objecten: een klok, een abri, woonhuizen en zijn enige industriële werk: weverij De Ploeg. De internationale tuinarchitect Mien Ruys werkte veel samen met Rietveld. Zij legde het enorme park aan rond de weverij in Bergeijk. In dit modernistische decor van Rietveld en Ruys is nu een beeldenroute geïnitieerd onder de naam Beeld & Beleving.

Een aantal beelden en objecten is tentoongesteld in het Mien Ruys Park in Bergeijk
Een aantal beelden en objecten is tentoongesteld in het Mien Ruys Park in Bergeijk

Internationale kunstenaars

In het Mien Ruys Park in Bergeijk zijn de kunstwerken van vier beeldhouwers te zien uit Frankrijk, Bulgarije en België. Zij beitelden vorige maand ter plekke vier beelden uit blokken Belgische hardsteen van 4000 tot 7000 kilo. Maar er is meer. Nog dertien andere kunstenaars uit België en Nederland stellen hun werken tentoon. In totaal gaat het om zestig beelden die verspreid zijn opgesteld langs een route van 45 kilometer.

Beeldenroute Bergeijk
De drie meter hoge haas van staal en hout van André Boone roept vrolijkheid op.

Beeld & Beleving

Je kunt de beelden zien door een gratis fietsroutekaart af te halen bij Cultuurhuis Bergeijk, Domineestraat 4 in Bergeijk. Op deze routekaart vind je alle beeldenlocaties. Je kunt de gpx van de route ook vinden op route.nl. Wacht niet te lang, zondag 29 augustus is de laatste dag dat je de beelden kunt bewonderen.

Check ook de andere fietstochten van Toeractief in Noord-Brabant.

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *