Delft: de stad van oranje en blauw

Stadswandeling Delft
Foto Laurie Karine van Dam

Zeg je Delft, dan zeg je Delfts blauw. Toch is deze stad in Zuid-Holland niet alleen van blauw, maar ook van oranje. Zo wordt in de Nieuwe Kerk de hele geschiedenis van ons koningshuis tentoongesteld, wordt in deze kerk ook de koninklijke familie bijgezet in de grafkelders en werd Willem van Oranje in 1584 vermoord in Delft. Met de stadswandeling Delft kom je langs alle bezienswaardigheden die centraal staan in deze rijke geschiedenis en hang je de toerist uit door het Delfts blauw te volgen in de stad.

Tijdens deze stadswandeling volgen we een deel van de keramiekroute. Een pad langs plekken van historische betekenis, zoals voormalige plateelbakkerijen en musea, maar ook langs eigentijdse ateliers en moderne kunstvoorwerpen. Zo ontkom je ook niet aan het Bonte Ossteegje. Hier vind je een gigantische muurgraffiti waarin de schildering – in blauw en wit – het rijke verleden van de stad verbindt met het heden.

Delftse Pauw en Porceleyne Fles

Om je nog meer te wanen als toerist in eigen land brengt de stadswandeling je langs de Delftse Pauw en de Porceleyne Fles. De Delftse Pauw is een van de weinig overgebleven producenten van het Delfts blauw. Het wordt hier zelfs nog met de hand beschilderd. Ook de aardewerkfabriek de Porceleyne Fles ligt op de route. Tegenwoordig is deze fabriek ook als museum te bezoeken. Vanuit hier loop je weer terug naar de binnenstad, de Markt, waar ook een bezoekje aan de Nieuwe Kerk zeker niet mag ontbreken

Informatie stadswandeling Delft

Afstand: ca. 8 km
Vertrekpunt: VVV Delft, Kerkstraat 3, Delft
Routeverhaal: Toeractief 4-2018, pagina 34
Routeboekje: pagina 20

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *