Stadswandeling Gouda: op pad met Erasmus

Stadswandeling Gouda
Foto’s: Amon Croes

Vergeet de kaas, stroopwafels en kaarsen maar even. Gouda is vooral de stad van Desiderius Erasmus. Met de smartphone als tijdmachine leidt de humanistische filosoof je persoonlijk rond in zijn stad. Zo komt tijdens deze stadswandeling door Gouda de geschiedenis tot leven.

Gouda en Rotterdam twisten al lange tijd om wie de geboorteplaats van de grote wijsgeer Erasmus mag claimen. Dat doen ze dus allebei. Rotterdam het meest prominent, maar ook in Gouda duikt Erasmus in allerlei vormen op. Bijvoorbeeld als persoonlijke stadsgids via de Kind van Gouda-informatieborden. Via je smartphone vertellen Erasmus en zijn tijdgenoten in korte anekdotes over hun leven in de stad vijf eeuwen geleden. De audiofragmenten voor de stadswandeling door Gouda zijn te downloaden via www.kindvangouda.nl.

Goudse Glazen

Het imposante stadhuis is een van de gebouwen die dateren uit de tijd van Erasmus. Het was spiksplinternieuw toen hij nog Geert Geerts heette en op weg naar school erlangs liep. Althans, volgens de overlevering. De blikvangers van de Sint-Janskerk, de Goudse Glazen, heeft Erasmus niet meer zelf kunnen aanschouwen. De 72 reusachtige, gebrandschilderde ramen van deze kruiskerk werden immers twintig jaar na zijn dood geplaatst. Het Bijbelse verhaal dat ze vertellen, past wel helemaal in de geest van de wijsgeer. Hij wilde de Heilige Schrift namelijk ook voor het gewone volk begrijpelijk maken.

Stadswandeling Gouda: oud stadhuis
Het oude stadhuis werd gebouwd in 1448.

Erasmusbrug

De Koorbrug, achter de Sint-Janskerk, draagt sinds een kunstenaar er een nieuw naambordje hing ook de naam Erasmusbrug. Hoewel deze brug zich in architectonisch opzicht natuurlijk niet kan meten met die van Rotterdam, blijkt ze minstens zo’n grote aantrekkingskracht te hebben op toeristen. In de tuin van Museum Gouda staat nóg een verwijzing naar de humanistische filosoof: ‘de ezel van Erasmus’, een levensgrote gietijzeren ezel die in het grind staat te grazen. Hij staat symbool voor de reizen die Erasmus door Europa en over de Alpen maakte.

Informatie stadswandeling Gouda

Afstand: 4 km
Vertrekpunt: Station Gouda, Stationsplein 11, Gouda
Routeverhaal: Toeractief 1-2020, pagina 34
Routeboekje: pagina 18

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl.
Meer Nederlandse steden te voet ontdekken? Bekijk ook eens onze andere stadswandelingen.

4.2/5 - (8 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *