Uitwaaien in de Gelderse woestijn met wandelroute Nunspeet

Wandelroute Nunspeet
Foto Hetty van Oijen

Je hoeft niet naar de andere kant van de wereld voor een wandeling door een woestijn. Het Hulshorsterzand in Gelderland, net tussen Harderwijk en Nunspeet, is natuurlijk veel dichterbij. Maar verwacht niet alleen zand, want tijdens de wandelroute Nunspeet wandel je door een prachtig bos en langs uitgestrekte heidevelden, akkers en weilanden.

De route start bij een hoge uitkijktoren waar je dertig meter omhoog kunt klimmen voor een mooi uitzicht op de wandelroute Nunspeet. Een route die er vroeger heel anders uitzag. De bomen in het bos aan het begin van de route staan er namelijk ‘pas’ sinds de negentiende eeuw. Ze werden geplant om de overlast van het opstuivende zand te verminderen. Met als resultaat allemaal kleine duinen tussen de bomen in.

Een beschermd gebied

Het bijzondere Gelderse landschap trekt veel verschillende dieren aan. Van een zandhagedis tot een nachtzwaluw. Ook bomen en struiken deden het er goed. Iets té goed zelfs, want de groei ervan belemmerde de zandverstuiving en bedreigde de zeldzame diersoorten. Terreinbeheerder Natuurmonumenten greep in en zorgde ervoor dat we nog steeds kunnen genieten van de dieren tijdens het wandelen van deze mooie route in Nunspeet.

Bijzondere rustplaats

Net naast de route vind je een gezellig houten huisje met een picknicktafel waar je een welverdiende pauze kunt nemen. Laat wat muntgeld achter en geniet van een kopje koffie, thee, fris én zelfgemaakte chutney. Hierna is het nog een korte wandeling langs weides, paadjes en boerderijen totdat je weer bij de uitkijktoren uitkomt.

Informatie wandelroute Nunspeet

Afstand: ca. 14 km
Vertrekpunt: Station Nunspeet, Stationsplein 1, Nunspeet
Routeverhaal: Toeractief 2019-5, pagina 24
Routeboekje: pagina 4
Routecheck: Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route? Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *