Wandelroute Deelen: een onbekend stukje Veluwe

Wandelroute Deelen
Foto Bart Hautvast

Wanneer je de Veluwe inrijdt, wordt alles anders. Het is en blijft een uniek stuk natuur in Nederland.
Een gebied op de zuidelijke Veluwe waar zelden iemand het over praat, is het Deelerwoud. Deze plek kent twee enorme heidevelden en in de zomermaanden staat dit volop in bloei. Een goede reden om de rugzak in te pakken en de wandelroute Deelen te lopen.

Wandelen door het Deelerwoud

Je vertrekt vanuit het buurtschap Deelen, misschien nog onbekender dan het Deelerwoud zelf. Hier wonen namelijk maximaal honderd mensen. Al snel wandel je door de Grote Heide, onderdeel van het Deelerwoud dat tussen grote buren de Hoge Veluwe en de Veluwezoom ligt. Geniet hier op een rustige zomerse dag van de paarse weelde van de bloeiende heidevelden, luister naar het gezoem van de vele insecten en ontdek de Schotse Hooglanders. Deze wandelroute brengt je verder naar de stoppelwoestijn en de vennen van de Kleine Heide. En je bent ook aan het klimmen: het hoogste punt is de Hartenhulberg op negentig meter boven zeeniveau.

Wandelroute Deelen
het kleine museum van de voormalige Vliegbasis Deelen. Foto Bart Hautvast

Museum Vliegbasis Deelen

In Deelen kun je niet anders dan even stoppen bij het kleine museum van de voormalige Vliegbasis Deelen. Sinds 1995 is Deelen geen vliegbasis meer, maar vooral een monument. Het museumgebouw is tijdens de Tweede Wereldoorlog neergezet door de Duitsers als commandocentrum. Museum Vliegbasis Deelen vertelt de historische verhalen van de vliegbasis sinds 1900 in authentieke voorwerpen en foto’s. Tevens is er in het bijzonder aandacht voor de luchtoorlog in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kijk voor meer informatie op de website van Museum Deelen.

Herten kijken

Wandel je in september of oktober door het Deelerwoud? Let dan even op. Op de website van Natuurmonumenten wordt namelijk gemeld dat tussen 15 september en 15 oktober delen van de routes in het Deelerwoud niet toegankelijk zijn tussen vier uur in de middag en tien uur in de ochtend. Dit heeft te maken met de hertenbronst die plaatsvindt in die periode. Het wordt duidelijk aangegeven met borden, dus geen nood. Leuke bijkomstigheid: op sommige plekken bij de afgesloten gedeeltes zijn bankjes geplaatst waar je tot zonsondergang kunt genieten van de hertenbronst.

Wandelroute Deelen
Foto Bart Hautvast

Informatie wandelroute Deelen

Afstand: ca. 11,5 km (A) en ca. 14,5 km (A+B)
Vertrekpunt: Museum Vliegbasis Deelen, Hoenderloseweg 10, Arnhem/Deelen
Routeverhaal: Toeractief 4-2014, pagina 42
Routeboekje: pagina 30

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

3.4/5 - (5 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *