Wandelroute Polsbroekerdam: vogels spotten in Willeskop

Wandelroute Polsbroekerdam
Foto's: Marjolein van Rotterdam

Nabij het dorp Polsbroekerdam ligt de ‘vogelmagneet’, zoals natuurgebied Willeskop weleens genoemd wordt. Het gebied ligt in de Lopikerwaard, ingesloten tussen de Lek, de Vlist en de Hollandse IJssel. Ontdek in stilte en met de verrekijker binnen handbereik de vele vogels, die zwierige lijnen in de lucht tekenen.

Het natuurgebied Willeskop varieert van water en eilandjes tot moeras. Geen wonder dat het gebied veel vogels aantrekt. De grutto bijvoorbeeld, de oer-Hollandse weidevogel die steeds zeldzamer is in Nederland. Dat zou vooral met de intensivering van de landbouw te maken hebben, want waar het boerenbedrijf de natuur ruimte gunt, daar kun je de grutto zien.

grutto in Willeskop bij Polsbroekerdam
Het natuurgebied trekt tientallen vogelsoorten aan, waaronder de grutto.

Vogelmagneet

De ‘vogelmagneet’ trekt ook andere vogelsoorten aan, zoals de bruine kiekendief, vinken, eenden en ganzen in alle soorten en maten. Het lijstje gaat maar door: van buizerds, tjiftjaffen en mezen tot Turkse tortels, ooievaars, kwikstaarten, kieviten, winterkoningen, scholeksters en visdiefjes. Ook de roodhalsgans vertoeft graag in de buurt.

Broedseizoen in Willeskop

Zoveel vogels, dat betekent dat de mens in het broedseizoen nog respectvoller voor de natuur dient te zijn. Daarom is het avontuurlijke trekpontje Benedeneindsepad elk jaar van 15 maart tot 1 juli afgesloten. Verderop, bij de uitkijktoren, kun je het water altijd oversteken. Om droge voeten te houden in het natte natuurgebied, trek je best waterdichte schoenen aan. Let ook op de graspaden met boomwortels, die kunnen erg glad zijn.

vogels in Willeskop
Voor de vogels is er volop lekkers te vinden in het natuurgebied. Wandelaars nemen best zelf eten en drinken mee.

Natuurlijke Mondriaan

Vanuit de uitkijktoren heb je een magnifiek zicht over de volledige omgeving. Strakke lijnen en felle kleuren. Een Mondriaan in geel, blauw en groen. Afhankelijk van het seizoen knallen de kleuren eruit. De natuur is uitbundig. Plantenliefhebbers kunnen hier, net als vogelaars, hun hart ophalen. Tip: neem zelf wat eten en drinken voor onderweg mee, want op de route liggen geen horecagelegenheden.

Informatie wandelroute Polsbroekerdam

Afstand: 18 km
Vertrekpunt: parkeerplaats natuurgebied Willeskop, Damweg, Polsbroekerdam
Routeverhaal: Toeractief 2-2020, pagina 8
Routeboekje: pagina 4

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl. Meer wandelen in Utrecht? Bekijk hier onze andere routes in de omgeving.

5/5 - (3 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *