Toeractief-headerafbeelding

Wandelroute Willemstad: vestingstad aan het Hollands Diep

Willemstad, vestingstad, wandelen, wandelroute
Willemstad. Foto's: Shutterstock.
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Willemstad 1=route 2=Ben.gpx" 3=marker="position-marker" ] ")

Aan het Hollands Diep ligt Willemstad. Een vestingstad waarvan de bastions, bunkers en forten nog overeind staan. In het groen dat de stad omringt, liggen de Volkeraksluizen, de grootste van Europa. De moeite om de wandelschoenen aan te trekken.

De eerste meters zet je in Willemstad zelf. In de oude vestingstad loop je langs het ene historische bouwwerk na het andere. Zo is er het oude raadhuis, het Mauritshuis, de koepelkerk en D’Orangemolen. Via de Singel zet je koers naar het groene buitengebied. Daar liggen de grootste binnenvaartsluizen van Europa.

Volkeraksluizen nabij Willemstad
Door de Volkeraksluizen passeren jaarlijks duizenden vrachtschepen.

Gigantische sluizen

De Volkeraksluizen werden tussen 1957 en 1967 gebouwd om het zuiden van Zeeland tegen hoogwater te beschermen en zijn een onderdeel van het Deltaplan. Jaarlijks passeren er bijna 150.000 vrachtschepen. Na een kijkje bij de sluizen zet je over een graspad koers naar Fort Sabina. De route voert je over een weideveld waar vogels als grutto’s, kieviten, scholeksters, brandganzen en vele anderen te zien of te horen zijn.

Stevige forten

Fort Sabina is anno nu een vredige plaats, maar dat was vroeger wel anders. Zowel tijdens de Frans-Duitse oorlog als in de Eerste en Tweede Wereldoorlog was het fort gemobiliseerd. Aan het andere fort op de route, dat de naam De Hel draagt, is het even oppassen: heeft het de voorbije dagen hard geregend? Dan is het pad linksaf misschien slecht begaanbaar. Je kunt dan rechts aanhouden en naar Helwijk lopen (zie blauwe lijn op onderstaande kaart). Links, rechtdoor, links, rechts en je zit weer op de route. En dan zie je ze al van ver: de stadspoort van Willemstad, het eindpunt van de wandelroute.


Informatie wandelroute Willemstad

Afstand: 14 km
Vertrekpunt: parkeerplaats Lantaarndijk, Willemstad
Routeverhaal: Toeractief 1-2022, pagina 74
Routeboekje: pagina 42

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl. Meer wandelen in Noord-Brabant? Bekijk dan ook eens de wandelroutes vanuit Esbeek of Udenhout.

3.2/5 - (5 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *