Wandelroute Udenhout: schuifelen door de Loonse en Drunense Duinen

wandelroute Udenhout
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Gpx-route 1=Udenhout.gpx" 2=marker="position-marker" ] ")

De Loonse en Drunense Duinen vormen een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De omstandigheden zijn er vaak extreem: in de zomer is het er net een woestijn met temperaturen tot wel 40 graden. In de winter kan het er ijskoud en heel winderig zijn. Toeractief trok vanuit Udenhout met een wandelroute door deze Nederlandse woestijn, op zoek naar een oase.

Droomvlucht

Op een steenworp afstand van het Brabantse stuifzandgebied ligt het wereldberoemde pretpark de Efteling. Hier worden dromen werkelijkheid en komen sprookjes tot leven. Maar ook het landschap van de Loonse en Drunense Duinen voelt sprookjesachtig aan. De IJstijd bracht veel zand naar dit gebied, waarop oerbossen groeiden. De mens pakte het landschap vervolgens aan. Ze hakten de bomen om, waarna er heide ging groeien. Hierna plagden ze die heide weer af, om daarmee hun voedselarme akkers vruchtbaarder te maken. Gevolg: de bodem droogde uit. Zo kwam het zand aan de oppervlakte te liggen en begon de wind het zand te verstuiven. Het resultaat? Een groot stuifduinengebied: de Loonse en Drunense Duinen. Heerlijk om op ons gemak doorheen te slenteren.

Wisseling van decor

Na de droogte van de stuifduinen, belanden we in een bos vol naaldbomen en vogels. Hier kunnen we gelukkig de verkoeling opzoeken, want in de duinen kunnen de temperaturen aardig oplopen. Tip van Toeractief: ga voor je door het bos struint vooral nog even langs bij Herberg de Drie Linden. Een plek die al sinds de Middeleeuwen door reizigers wordt aangedaan zodat ze ’s nachts niet door het woeste gebied hoefden te reizen. Nu is het vooral een plek om even bij te tanken en een verkoelend drankje te nuttigen.

wandelroute Udenhout
Naaldbomen Loonse en Drunense duinen

Kletsnatte aanrader

De wandelroute loopt er niet doorheen, maar heel vlakbij ligt het natte natuurgebied De Brand, ten noorden van Tilburg en Udenhout. Dit gebied heeft zijn naam te danken aan brandstof, want oorspronkelijk lag er allemaal veen. Dit werd in de Middeleeuwen verbrand. Inmiddels is het een gebied waar allerlei bijzondere planten, vlinders, vogels en andere dieren hun thuis hebben gevonden. Het lijkt gek: een enorm droog naast een super nat gebied. Maar oorspronkelijk stroomde de beek de Zandleij door dit gebied. Deze beek raakte bedolven onder het zand van de zandduinen. Het water uit de beek kon daardoor niet meer wegstromen. Door de leemachtige bodem kon het ook niet wegzakken in de bodem en zodoende ontstond een drassig gebied.

Tips voor wandelroute Udenhout

1. Doe even een drankje bij Herberg de Drie Linden in Giersbergen.
2. Weekendje in de buurt van de Loonse en Drunense Duinen? Ga vooral even langs bij de Efteling. Heus niet alleen leuk voor kinderen!
3. Het mulle losse zand van de stuifduinen vraagt om goed schoeisel. Overweeg het gebruik van lichte wandelschoenen.

Informatie wandelroute Udenhout

Afstand: ca. 12 km
Vertrekpunt: Natuurpoort/Brasserie Bosch en Duin, Schoorstraat 50, Udenhout.
Routeverhaal: Toeractief 1-2020, pagina 10
Routeboekje: pagina 4

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

4/5 - (4 stemmen)

Bekijk ook...

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *