Dit is waar je op moet letten bij de aanschaf van een e-bike

persoon op fiets

Het prachtige lenteweer zorgt ervoor dat de fietskriebels bij veel fietsliefhebbers weer op komen borrelen. Voor veel recreatiefietsers is het voorjaar dan ook het moment waarop wordt overwogen om de overstap te maken. Ga ik mijn vertrouwde stalen werkpaard vervangen voor een elektrisch model? Of fiets ik toch nog een jaartje door op mijn oude vertrouwde fiets? Zijn vragen die twijfelaars wel degelijk zullen herkennen. Inmiddels zijn je al 1,8 miljoen Nederlanders voorgegaan, waardoor de aanschaf van een e-bike overkomt als iets wat je zomaar even doet. Gezien de aanschafprijs van een elektrische fiets kun je dit toch wel zien als een investering. Het is dan wel fijn als je spiksplinternieuwe e-bike volledig aan al je verwachtingen voldoet. Zeker als je van plan bent je e-bike voor recreatieve doeleinden in te zetten. Om je een beetje op weg te helpen en wegwijs te maken binnen het landschap van elektrisch fietsen, hebben we een paar handige tips voor je op een rijtje gezet die je zullen helpen bij je keuze.

Waar ga je de e-bike voor gebruiken?

Om de juiste keuzes te maken met betrekking tot het model en het type e-bike, is het belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt waarvoor je je e-bike wilt gebruiken. Ga je elektrisch fietsen naar je werk, in plaats van achteraan sluiten in die ellendig lange file? Of ga je voor een e-bike om andere alledaagse dingetjes, zoals boodschappen doen eenvoudiger te maken? Wat ook belangrijk is om mee te nemen in je overweging is of je je e-bike ook voor recreatieve doeleinden in gaat zetten. Het verkennen van de leukste Nederlandse fietsroutes op een e-bike is natuurlijk erg leuk als je de volledige afstand ook kunt afleggen met trapondersteuning. Let daarom bij de aankoop op een sterke middenmotor, een krachtige accu met een grote actieradius. Ga in dit geval voor een Shimano Steps elektrische fiets. Deze bieden namelijk hét systeem dat je nodig hebt voor langere afstanden.

De Accu: dit is wat je moet weten!

Zoals eerder aangegeven is het belangrijk om goed na te denken over het accu type en de actieradius. Zo zijn de Lithium-Ion accu’s op dit moment erg in trek vanwege hun krachtige eigenschappen en relatief korte laadtijd. Los hiervan is het belangrijk om ook voldoende aandacht te besteden aan de actieradius van een accu. Bij de berekening en weergave van de actieradius wordt namelijk geen rekening gehouden met factoren zoals het gewicht van de bestuurder, de kwaliteit van het wegdek en eventueel tegenwind. Dit zijn namelijk allemaal factoren die de actieradius van je accu negatief kunnen beïnvloeden.

Een mamafiets of toch een sportief modelletje?

Naast het accu type en de actieradius is het ook verstandig om na te gaan welk frame type het beste bij je past. Ook hier valt er namelijk veel te kiezen. Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt is het ook hier belangrijk om na te gaan waar je je elektrische fiets het meeste voor zult gebruiken. Wordt het voornamelijk het vervoersmiddel waarmee je jonge kinderen naar school brengt? Dan is een elektrische moederfiets met een ruime instap en extra breed stuur een goede optie. Wil je je e-bike voor sportieve doeleinden inzetten? Dan is een sport uitvoering een betere match!

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer punten waar je aandacht aan moet besteden bij de aankoop van een e-bike. Laat je daarom goed informeren over welke e-bike het beste past bij jouw specifieke situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *