Langs de kustlijn van de Baltische Staten

Fietsen in de Baltische Staten
In Estland fietsen we langs de zee en genieten we van het uitzicht

Na twee jaar voorbereiding vertrokken Ben en Linda (XPLORid) op wereldreis met de fiets. Honderdduizend kilometer in totaal door meer dan tachtig landen. Ze verwachten zeven jaar onderweg te zijn. Tijdens hun reis bloggen ze over hun reisavonturen voor Toeractief.

Vergeleken met de vele fietspaden in Polen zitten we in de Baltische Staten weer op de weg. Gelukkig is er nauwelijks verkeer. In Litouwen en Letland is het vermoeiend om op de onverharde wegen te fietsen, vooral op de zanderige ‘wasbordjes’ worden we door elkaar gerammeld. In Estland zijn de wegen nagenoeg overal geasfalteerd. De route is vlak dus we maken we meer dan honderd kilometer per dag.

Langs de verlaten kust

Op de kaart en op Strava lijkt het alsof we langs de kust fietsen. Dat doen we inderdaad, maar de weg gaat door het bos waardoor we de zee niet kunnen zien. Dat maakt de route een beetje saai. We houden meer van uitzicht en variatie. In het Litouwse Palanga nemen we een zijpad om naar het strand te gaan. Als de zee niet naar ons komt, gaan wij naar de zee. Kaap Kolka in Letland is erg indrukwekkend. In de Golf van Riga liggen heel veel campings, restaurants en bars. Een groot verschil met de andere kust van Letland. Veel Litouwers en Duitsers komen naar de prachtige stranden. Het seizoen begint pas op 15 juni. Wij zijn hier eerder en daardoor bijna alleen.

We fietsten van de Egeïsche zee naar de Oostzee
Onder het motto ‘als de zee niet naar ons komt, gaan wij naar de zee’ slaan we een pad naar het strand in

Opnieuw kamperen

De route naar de Estse stad Pärnu gaat wel écht langs de kust waardoor we de hele dag van de ruisende zee kunnen genieten. De stranden zijn prachtig wit. De stenen in de zee geven het uitzicht een ruige look. We fietsen door toeristisch gebied. Ons budget is veel te beperkt voor deze regio en vanaf Finland wordt het alleen maar duurder. We gaan dus weer kamperen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. De campings zijn nog gesloten en er zijn ook niet veel winkels. Op de eilanden Muhu, Saaremaa en Hiiumaa is het aanbod nog beperkter.

We gaan weer kamperen
We gaan weer kamperen!

Eilanden Saaremaa en Hiiumaa

De mooiste krater van Estland vind je op het eiland Saaremaa: de meteoorkrater in Kaali. De vuurtoren van dit eiland is erg bijzonder. De Kiipsaare-vuurtoren staat namelijk in de zee. Ook op het eiland Hiiumaa vind je nog meer bijzondere vuurtorens. Zo is de Kopu-vuurtoren een van de oudste vuurtorens in de Oostzee die nog steeds in gebruik is en bestaat de Tahkuna-vuurtoren volledig uit ijzer.

Meteoorkrater Kaali op het eiland Saaremaa
Op het eiland Saaremaa ligt de meteoorkrater Kaali, de mooiste krater van Estland

Nieuwe mijlpaal in de Baltische Staten

Een lange fietsdag wordt beloond met een heerlijk verblijf in het Kalev Spa Hotel. Hier kunnen we onze spieren ontspannen voordat we onze weg naar de Noordkaap vervolgen. We sluiten onze reis door de Baltische Staten af met een nieuwe mijlpaal: 100.060 hoogtemeters over 12.295 km.

Wil je meer lezen over ons avontuur? Kijk dan op www.xplorid.today of volg ons op Instagram en Facebook. De exacte route die we gefietst hebben, staat op Strava en Komoot. Lees ook de andere blogs van Ben en Linda, waarin ze alles vertellen over hun voorbereiding op deze fietswereldreis en de eerste tienduizend kilometer.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *