Wandelroute Almere: spannender dan de Amazone

Wandelroute Almere
Foto Margriet Spangenberg
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Route 1=Almere.gpx" 2=marker="position-marker" ] ")

Met zo’n titel verwacht je natuurlijk een heleboel. Maar volgens Redmon O’Hanlon doen de Oostvaardersplassen in Flevoland echt niet onder voor het Braziliaanse oerwoud. Van oerossen tot wolven en van bruinvissen tot beren, je ziet ze allemaal tijdens deze wandelroute Almere.

Het ontvangst bij het beginpunt van deze route lijkt op die van een première. Het is een twee kilometer lang pad dat de ‘Groene Loper’ heet. Tijdens het bewandelen van de loper word je een hoop wijzer over de geschiedenis van het gebied en bewoners ervan.

Meer dan een paardenwei

Vanuit het Natuurbelevingscentrum kun je de moerasachtige rietlanden zien. Het uitzicht was zesduizend jaar geleden precies hetzelfde. Vol bevers, wolven, edelherten en wilde paarden. Om letterlijk in te zoomen op het gebied, wandel je door naar het kraaiennest dat twee hoog in het bezoekerscentrum te vinden is. Met de kijkers kun je een blik werpen op het landschap en de vele vogels die het aantrekt.

Uit balans en in het nieuws

De wandelroute bij Almere brengt je ook naar het Frans Verapad. Het pad voert je een heuvel op en als je nog niet genoeg hebt van de mooie uitzichten, kun je hier je hart ophalen. Na vijftien jaar ‘vrij groeien’ leken de plassen eerder een wildernis. Dit was het moment dat de grote grazers hun intocht deden in het gebied met als doel balans brengen door open plekken, dynamiek en variatie te creëren. Hoe dit afliep, is natuurlijk groot en breed afgemeten in het nieuws.

Toekomstbomen

Bijna heel de route ligt onder NAP (Normaal Amsterdams Peil). Je wandelt op vruchtbare kleibodem waar elk jaar “het riet uit de grond brult”, volgens de natuurbeheerders. Om je heen schieten allerlei nieuwe bomen op die in de toekomst een sterk en gezond bos zullen vormen. Verderop, in het leefgebied van de bever, kom je uit bij de natuurboulevard. Een mooie plek voor een rustpauze, vergeet je picknickmand dus niet.

Het laatste deel vliegt voorbij

Via het bos of de vogelboulevard is het laatste deel van de wandelroute bij Almere aangebroken. Het ‘vogeldeel’, want als je oplet, zie je visarenden, blauwborsten, aalscholvers en soms zelfs een zeearend. En als afsluiter laat ook het paradepaardje van de Oostvaarderplassen zich hoogstwaarschijnlijk zien: de grauwe gans.

Informatie wandelroute Almere

Afstand: ca. 15 en 19,5 km
Vertrekpunt: Station Almere Oostvaarders, Laan der V.O.C, Almere
Routeverhaal: Toeractief 5-2019, pagina 68
Routeboekje: pagina 36

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *