Fietsroute Lemele: ontdekkingstocht in het Regge- en Vechtdal

Fietsroute Lemele
Foto's: Max de Krijger

De fietsroute vanuit Lemele doorkruist het buitengebied van Ommen. Met havezaten, rivieren, bossen, kampenlandschap en een flinke berg. Stap op de fiets en ontdek al het moois op deze route in het dal van de Regge en de Vecht.

De fietstocht begint in stijl: een jonge beukenlaan met vier rijen bomen vormt het decor van de start van de route in het Regge- en Vechtdal. Het oude landgoed Archem wordt in ere hersteld door de nieuwe eigenaar, jonkheer Van der Wyck, en zo’n statige laan hoort daar natuurlijk ook bij. Het huis dateert uit de achttiende eeuw, maar honderd jaar geleden is er flink aan verbouwd. Over landgoed Archem fiets je in de richting van het riviertje de Regge. Onderweg kom je langs ’t Witte Huussie, een sfeervol hutje uit robuust eikenhout, dat uitnodigt voor een eerste stop. Je kunt je er zelf voorzien van koffie, fris en allerlei versnaperingen. Het verschuldigde bedrag mag je er gewoon achterlaten.

't witte huussie
Het zelfbedenieningscafeetje ’t Witte Huussie nodigt uit voor een eerste tussenstop.

Kampenlandschap

Over het verharde fietspad langs het brede zandpad gaat het verder tot aan de brug over de Regge. Eeuwenlang was er veel handel op deze bochtige rivier. Aan het eind van de negentiende eeuw werd de Regge gekanaliseerd, waardoor het een saaie lange streep in het landschap werd. Gelukkig werd de oude loop van de rivier begin deze eeuw hersteld. Nu kun je er ijsvogels, oeverzwaluwen, weidebeekjuffers en oeverlopers spotten. In het Eerder Achterbroek verderop zijn de akkers en weilanden omheind met houtwallen. In 1949 kocht Natuurmonumenten dit driehonderd hectare grootte gebied waardoor het ontsnapte aan de ruilverkavelingsdrift die enkele jaren later op gang kwam. De route leidt je verder door het kampenlandschap, totdat je omsloten wordt door boswachterij Ommen. Na een kilometer of twee bereik je de havezate Eerde, die ooit eigendom was van baron Van Pallandt. Nu is in het gebouw een internationale school gehuisvest.

Statige laan, fietsroute Lemele
Baron Van Pallandt liet statige lanen aanleggen met zijn favoriete loofboom.

 

Klimmen en dalen

Na de havezate Eerde passeer je langs de Steile Oever, een stuwwal uit de laatste ijstijd met, jawel, een steile oever die is uitgesleten door de Regge. Via de Besthmenerberg fiets je langs de Hanzestad Ommen richting het volgende landgoed op de route. Als fietser kijk je vanaf de verharde weg zo de lange lanen van landgoed Het Laer in. Verderop begint het fietspad te slingeren en start de beklimming van de Archemerberg. De schapen die er grazen, zorgen ervoor dat de heide geen bos wordt. De laatste kilometers gaat het bergaf naar het dorp Lemele, het eindpunt van de route.

Informatie fietsroute Lemele

Afstand: 32 km
Vertrekpunt: Parkeerterrein bij natuurcamping De Lemeler Esch, Lemelerweg 16, Lemele
Routeverhaal: Toeractief 1-2021, pagina 52
Routeboekje: pagina 32

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl. Meer fietsen in Overijssel? Bekijk dan ook eens onze andere fietsroutes in de omgeving.

4.7/5 - (3 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *