Toeractief-headerafbeelding

Fietsroute Middelharnis met flamingo’s

Foto Laurie Karine van Dam en Manja Herrebrugh
Foto Laurie Karine van Dam en Manja Herrebrugh

Bespaar jezelf een urenlange vliegreis: met fietsroute Middelharnis fiets je in Nederland langs water waar tientallen flamingo’s vertoeven. En niet eens, zoals je misschien denkt, in zonnige tijden. Juist in de winter scharrelen deze kleurige vogels hier rond. En er is meer.

Middelharnis en andere dorpen

Het vertrekpunt van deze route over het eiland Goeree-Overflakkee ligt in Middelharnis: een plaats waar je de dag kunt beginnen met een kop koffie bij een van de gelegenheden in de buurt van de jachthaven. De weg langs knotwilgen en akkers waarmee fietsroute Middelharnis vervolgens aanvangt, leidt naar het pittoreske Nieuwe Tonge. Rondom het vijftiende-eeuwse kerkje in het centrum van deze plaats, ligt een singel. Mooi om een keer rond dit rijksmonument te fietsen. Na het doorkruisen van het dorp Herkingen volgt het eeuwenoude Dirksland. Bekijk hier de molen of bezoek de oude watertoren, die met zijn 62,5 meter lengte lange tijd de hoogste watertoren van Nederland was.

Flamingo’s in het Grevelingenmeer

Onderweg, in de buurt van het plaatsje Battenoord, vind je de plek waar een kolonie flamingo’s zich meestal ophoudt. Jong en oud, van verschillende komaf, staan de rozige dieren hier met elkaar in het water van het Grevelingenmeer. Vanaf de dijk zijn ze op een afstandje goed te zien. Een bijzonder beeld, zo halverwege fietsroute Middelharnis door het Hollandse landschap. Of ze ons land blijven bezoeken is onbekend, dat weet je met dieren en de veranderende natuur maar nooit. Vraag je je af wat flamingo’s bij het Grevelingenmeer te zoeken hebben? Hier lees je waar deze flamingo’s vandaan komen en waarom ze uitgerekend in de winter ons land opzoeken.

Aanraders op fietsroute Middelharnis

  • Flamingo’s, Battenoord. Aanschouw de tropische vogels in ons eigen kikkerland, waar deze kolonie in de winter vertoeft. De dijk of de uitkijktoren geven de beste kans op goed zicht.
  • De Snoeperij, Dirksland. Een fijne overnachting, huisgemaakte high tea, koffie met zelfgebakken taart of nostalgisch snoep vind je hier in een eeuwenoud pandje met gemoedelijke sfeer.

Informatie fietsroute Middelharnis

Afstand: ca. 31,5 km
Vertrekpunt: Parkeerplaats bij recreatiecentrum De Staver, Olympiaweg 32, Sommelsdijk, bij rotonde Staverseweg (N215)-Parallelweg
Routeverhaal: Toeractief 6-2017, pagina 46
Routeboekje: pagina 22

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging opgemerkt in de route? Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

 

4.2/5 - (5 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *