Header Toeractiefwebsite

Fietsroute Schiermonnikoog: het perfecte fietseiland

fietsroute Schiermonnikoog
Foto Bas Jongerius
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Gps-fietsroute 1=Schiermonnikoog.gpx" 2=marker="position-marker" ] ")

Schiermonnikoog is het perfecte eiland voor een mooie dagtocht op de fiets. Via de Waddenkust begint meteen je ontdekkingstocht over het eiland, dat bijna in zijn geheel is uitgroepen tot Nationaal Park. Fiets langs brede Noordzeestranden en via wild bos- en duingebied naar het hart van het eiland. Geniet met fietsroute Schiermonnikoog van het meest fietsbare Waddeneiland van ons land.

Bijna nergens vindt je op zo’n klein oppervlak zo’n gevarieerd landschap als op Schiermonnikoog. Van bossen en duinen vol mooie, geurige bloemen en het oneindige strand tot een uitgestrekte kwelder, wadplaten en een polder boordevol vogels. Niet gek dat jaarlijks meer dan 300 vogelsoorten het eiland bezoeken. Vergeet je verrekijker dus niet en kijk je ogen uit.

fietsroute Schiermonnikoog
Foto Bas Jongerius

Nationaal Park Schiermonnikoog

Waddeneiland Schiermonnikoog is sinds 1989 een Nationaal Park. En niet zomaar eentje, het is ook nog eens één van de meest wilde plekken. Sterke zeestromen, stevige winden en veel stuivend zand vormend het eiland. Tot op de dag van vandaag is de natuur op het Waddeneiland voortdurend in beweging. Er is weinig menselijk ingrijpen in de natuur. Zo gaat in de Oostkwelder en op het strand alles wel vanzelf. Het water, zout, zand en de wind gaan er hun gang en dieren en planten vinden hun eigen plekje in het gebied.

Donkerste plekje

Wist je dat Schiermonnikoog de donkerste plek van Nederland is? In Nederland wordt de mate van duisternis bepaald door kunstmatige verlichting vanaf de grond. Het licht dat van (grote) steden naar boven straalt, kan in een straal van zo’n vijftig kilometer weer naar beneden komen. Dit maakt de hemel helderder en zorgt in Nederland voor een grijze of zelfs gele hemel. Hoe donkerder de lucht des te meer sterren er te zien zijn. Op Schiermonnikoog zijn er op heldere, maanloze nachten soms wel drieduizend sterren te zien. In een gebied zoals de Gelderse Vallei zijn dit er bijvoorbeeld maar zeshonderd.

Foto Bas Jongerius

4x zeker doen tijdens fietsroute Schiermonnikoog

  • Kobbeduin

Beklim het Kobbeduin voor een groots uitzicht over de Noordzee en Waddenzee. ’s Zomers loopt hier een kudde koeien. De dieren zijn op zoek naar appels die aan de wilde appelbomen in het gebied hangen. Als je de duin beklimt, ligt voor je de kwelder. Buiten het broedseizoen mag je hier struinen en kun je van de paden af.

 

  • Hotel Van der Werff

Het oudste hotel op het Waddeneiland is hotel Van der Werff. De geschiedenis gaat terug tot de eerste helft van de achttiende eeuw. In de loop der tijd is het hotel uitgegroeid tot een waar begrip mét een echte gelagkamer (een vertrek waar de gasten bediend worden) en lounge. Tot de vele roemruchte bezoekers behoorde ook de geheime gast van kamer 10: Prins Bernhard.

Een kudde koeien zoekt in de winter naar overheerlijke appels. Foto Bas Jongerius
  • It Aude Kolonyhûs

Als je de Badweg helemaal afrijdt, kom je onder andere langs It Aude Kolonyhûs. Dit huis diende vanaf de jaren 30 van de vorige eeuw als vakantiekolonie voor kinderen uit grote steden, die in arbeiderswijken woonden. In de grote vakantie konden de bleke stadsneusjes genieten van discipline, rust, regelmaat, reinheid, zon, zee en strand. Tegenwoordig zijn appartementen en groepsaccomodaties te vinden.

  • De Westerplas

Vroeger heette de Westerplas de Westerkwelder en had de zee er vrij spel. In 1964 werd de kwelder ingedijkt. Zo werd het vochtige gebied onbereikbaar voor het zeewater. De plas veranderde daardoor in een van de grootste zoetwaterplassen van het Waddengebied. De vogelkijkhut in het gebied werd in 2008 in gebruik genomen. Deze hut, die midden in het water staat, heeft een zeer open karakter, waardoor je veel soorten eenden ziet. Zelfs de waterral spot je hier.

Informatie fietsroute Schiermonnikoog

Afstand: ca. 16 of 17 km
Vertrekpunt: Veerweg 1, 9166 NB, Schiermonnikoog
Routeverhaal: Toeractief 4-2020, pagina 44
Routeboekje: pagina 28

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *