Een etmaal Ameland: met fiets en tent de stilte in

Naamloos

Even helemaal ertussenuit, dat begint al bij het inschepen op de boot naar Ameland. Nog een keer schrikken van de scheepstoeter bij vertrek, en het drukke leven aan wal ligt achter je. Een korte overtocht, dan fiets je meteen de rust van het eiland tegemoet. Het allerfijnst: logeren bij de boswachter en daarna op je gemakje het eiland rond. Geniet mee van een fietskampeervakantie op een relaxed Waddeneiland.

Iets later dan gepland begint de Oerd aan zijn bochtige route van Holwerd naar Ameland. De vaargeul is nauw en ondiep, daarom loopt de boot weleens vertraging op. Dat is eigenlijk heerlijk, want zo ligt het jachtige leven aan wal meteen achter je. Vader Bas en zoon Kwint zoeken een fijn plekje op de boot, uit de wind en in de zon, en het grote genieten kan beginnen. Ze zijn ingescheept met twee fietsen, twee rugzakken, tentjes, matjes, slaapzakken en wat kookspullen. Meer heb je niet nodig voor 24 uur Ameland.

Natuurcamping
“Het lijkt hier op Friesland”, vindt Kwint als we vanaf de boot richting de camping van Staatsbosbeheer fietsen. Dat kan kloppen, want Ameland valt onder de provincie Friesland. Maar Kwint bedoelt het landschap, dat voor het grootste deel plat is, met weidevelden, koeien, schapen en her en der wat bedrijfspanden. Dat we op een Waddeneiland zijn, merken we al binnen tien minuten, als we het bos infietsen waar camping Middelpôle ligt, de natuurcamping van Staatsbosbeheer. Op Middelpôle ben je te gast bij boswachter Jetse Nagtegaal. Zijn achternaam past helemaal, want in het duinreservaat Hagendoornveld, dicht bij het kampeerterrein, broeden ’s zomers wel vijftig soorten vogels, zoals de nachtegaal en de kiekendief. “Hoor wat het hier stil is”, zegt Kwint als we rond het kampeerterrein lopen, “alleen maar het geluid van de zee en de vogels.” Het natuurkampeerterrein ligt midden tussen de bossen en het duingebied van Ameland. Er is geen stroom en je kunt er alleen met een tentje terecht. Zo blijft de camping het domein van echte natuurliefhebbers.

Het hele nummer lees je in Toeractief 3 – 2024.

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *