4x langeafstandswandelingen in Franse Alpen

Wandelen in Isère, in de Franse Alpen
Foto: PNR Chartreuse

Met meer wandelpaden dan autowegen kunnen wandelaars zich urenlang vermaken in het Franse departement Isère, in het zuiden van de Alpen. De ruim 9000 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden lopen van de oevers van de Rhône tot de toppen van de Alpen. Toeractief licht vier langeafstandswandelingen door het zuidelijke Alpenlandschap uit.

Sur les pas des Huguenots et des Vaudois

Van een uitdaging gesproken: 1600 kilometer, te voet. De route volgt het pad dat de hugenoten, de Franse calvinistische protestanten, eind zeventiende eeuw aflegden toen ze in ballingschap moesten. Je treedt dus letterlijk in hun voetsporen. Het pad begint in het departement Drôme en gaat via Isère richting Duitsland en Zwitserland. In Isère voert de route je door een bergachtig landschap: van Col de Menée door het unieke decor van Trièves, langs de meren van Matheysine en door de Grésivaudan-vallei.

Haute Traversée de Belledonne

Dwars door het Belledonne-massief in de Franse Alpen loopt de GR738, een ‘grande randonnée’ van bijna 130 kilometer. De route is te verdelen in elf etappes met elk meer dan duizend hoogtemeters – een goede conditie is dus een must – want deze langeafstandswandeling gidst je over een bergkam, waarbij je omringd wordt door toppen tot 3000 meter hoog. Fenomenale vergezichten gegarandeerd!

Oisans, Isère, Franse Alpen
Het berglandschap in de streek Oisans. Foto: T. Lefebure

Sur les pas de Charles IX

De GR422 toont je de heuvellandschappen van het noorden van Isère en volgt de reis die koning Karel IX en zijn moeder Catherine de Medici in de zestiende eeuw door het koninkrijk van de Franken maakten. Hun reis duurde twee jaar (1564-1566) en beoogde zowel vrede te brengen na de eerste godsdienstoorlog als hun macht te bevestigen. Maak je nu deze wandeling tussen Lyon en Valance, dan mag je je verwachten op een relatief onbekende en weinig gefrequenteerde route van 250 kilometer, verdeeld in zestien etappes.

Tour de l’Oisans et des Écrins

176 kilometer in twaalf dagen, door de Oisans en over de bergmassieven van Ecrins, waarvan twaalf kilometer bergop. Deze uitdagende route in de Franse Alpen met een positief hoogteverschil van 12.000 meter is er een voor ervaren hikers. Een goede voorbereiding is onontbeerlijk want de GR54 wordt als een van de moeilijkste wandelroutes in Europa beschouwd. Met onderweg adembenemende uitzichten en ongerepte landschappen wordt dit een ervaring om nooit te vergeten.

Meer weten over het departement Isère? Kijk op alpes-isere.com

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *