Toeractief-headerafbeelding

Lentedagen in het Juragebergte

Juragebergte
Op zo'n 800 km van Nederland ontluikt de lente in het prachtige Juragebergte. Foto: BFC Tourisme, Stephane Godin

Het Juragebergte, in het oosten van Frankrijk, is de ideale bestemming voor een voorjaarsvakantie in de natuur. Die je overigens zo sportief maakt als je zelf wilt. Wij doen enkele suggesties…

Gravelen: Grande Traversée du Jura

Steeds meer mensen zoeken de onverharde paden op. Niet alleen te voet, ook op de fiets. Met een gravelbike kan dat prima. Ook in de Jura. Sinds kort telt de streek 380 kilometer aan geschikte paden om de beroemde Grande Traversée du Jura, van Mandeure naar Culoz, per gravelbike te maken. Dit soort fiets is ideaal voor deze tocht, omdat hij geschikt is om zowel op verharde als onverharde wegen te fietsen. In de streek kun je zulke fietsen huren, bijvoorbeeld in de BC Shop in Lajoux. Naar het schijnt hebben ze er ook de beste koffie van de hele buurt.

Met de gravelbike door het Juragebergte
Nieuwe paden in het Juragebergte wachten om door gravelbikers ontdekt te worden. Foto: Doubs Tourisme, Laurent Cheviet.

Roadtrip: Route des Lacs

De Route des Lacs kleurt blauw, blauwer, blauwst. Deze merenroute meandert over 150 kilometer door het glooiende landschap tussen Marigny en Thoirette. Met onderweg vele meren, uiteraard. Zoals het kunstmatige meer Vouglans, het ongerepte meer Bonlieu of het grote en het kleine meer van Clairvaux, waar diverse recreatiemogelijkheden zijn. Zet de auto zo nu en dan even aan de kant om het uitzicht in je op te nemen of een wandeling te maken. De reculées, de typische kalkvalleien van de Jura, met hun platte bodems en steile wanden, zorgen voor een onvergetelijke hike.

Lac de Bonlieu in het Juragebergte
Adembenemend, het Lac de Bonlieu. Foto: BFC Tourisme, Stephane Godin

Hiken: watervallen

Ook mooi in het voorjaar: watervallen, gevoed door de smeltende sneeuw. Het heldere (smelt)water stroomt overvloedig de ontluikende natuur in en levert de mooiste lentefoto’s op. Niet te missen watervallen zijn die in het dal in Saint-Claude: Les Cascades du Flumen. De ene route ernaartoe is al wat sportiever of uitdagender dan de andere. Dichter bij een parkeerplaats is de waterval Glandieu, op iets meer dan een uur van Lyon. De zestig meter hoge waterval baant zich een weg recht door de weelderige vegetatie heen. Nog hoger is de waterval La Charbotte: 110 meter.

Cascade de la Charbotte in het Juragebergte
Een van de vele watervallen in de Jura: Cascade la Charabotte. Foto: BFC Tourisme, Nino Scherer

Lentekriebels gekregen om eropuit te gaan? Plan hier je voorjaarsvakantie in het Juragebergte.

1/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *