Header Toeractiefwebsite

Bescherm je tegen de zon: welke zonnebrand moet ik kiezen?

zonnebrand

De zomer is in aantocht en dat merk je. De zon wordt steeds feller en warmer. Een fietstocht of wandeling in de zon is heerlijk. Toch ligt het gevaar van verbranden op de loer. Ga daarom goed beschermd op pad. Dat doe je natuurlijk met een goede zonnebrand. Welk zonnebrandmiddel kan je het beste kiezen als je op pad gaat? Toeractief geeft tips.

Als je een willekeurige drogist binnenloopt, ontdek je in het schap van de zonnebrand onwijs veel verschillende soorten producten. En dan niet alleen in de manier van aanbrengen, ook is er verschil in beschermingsfactor. Welk product moet je dan kiezen? Dat hangt van een aantal factoren af.

Huidtype

De hoeveelheid zon die je aankan, is afhankelijk van huidtype. Weet je niet welk huidtype je hebt? Middels deze vragenlijst van Gezondheidsplein kom jij erachter wat je huidtype is. Als je dit weet, kun je een betere keuze maken voor dat volle schap in de drogist. Iemand met een lichte huid zal namelijk sneller verbranden dan iemand met een donkere huid. En hoe sneller je verbrandt, des te hoger de beschermingsfactor van je zonbescherming moet zijn.

Zonkracht

De kracht van de zon drukken we uit in UV (ultraviolette straling). In Nederland varieert de zonkracht van 0 tot 10. Bij een lagere zonkracht is de kans op verbranding kleiner. De kracht van de zon verschilt ook per weeromstandigheid en seizoen. Op een bewolkte dag is de zonkracht lager dan op een heldere zomerdag. Wil je weten wat de kracht van de zon is, kijk dan op de website van het KNMI. Daar vind je de actuele zonkracht.

Zonbescherming

Als je weet welk huidtype je hebt, kan je gericht zoeken naar de geschikte zonbeschermingsfactor. Deze factor kun je herkennen aan het getal bij de letters SPF (Sun Protection Factor). Dit getal geeft aan hoeveel langer je in de zon kan blijven zonder te verbranden dan wanneer je geen zonbescherming gebruikt. Een voorbeeldje: stel je hebt een huidtype waar SPF 15 geschikt voor is, dan geeft die factor 15 aan dat je 15 keer langer in de zon kan blijven zonder te verbranden dan wanneer je geen zonnebrand gebruikt. Je zou kunnen zeggen dat je dan altijd voor de hoogste SPF moet gaan. Dat is een slimme gedachte, maar de daadwerkelijke bescherming hangt ook af van je huidtype, de zonkracht, de manier waarop je de zonnebrand aanbrengt én je wens om een mooi gebruind kleurtje te krijgen. Afhankelijk van de bovengenoemde vragenlijst, raden wij de volgende SPF aan:

Huidtype 1: factor 20-30
Huidtype 2: factor 15+
Huidtype 3: factor 10-15
Huidtype 4: factor 6-10

Tip

Kies liever een product met een te hoge factor dan een te lage factor. Zo weet je zeker dat je goed beschermd bent.

UVA en UVB

We weten dat UV staat voor de kracht van de zon, maar waar staan dan die extra letters A en B voor en wat is het verschil? UVA-stralen dringen diep door in de huid, waardoor ze collageen en elastine kunnen aantasten met als gevolg: huidveroudering. Daarom wordt de A in UVA soms aangeduid als Aging. UVB-stralen zijn krachtiger dan UVA-stralen maar dringen minder diep in de huid door. Toch zorgen deze stralen voor DNA-schade en zonverbranding, daarom wordt de B ook wel aangeduid als Burning. Voor de beste zonbescherming kan je het beste kiezen voor een zonnebrand die zowel beschermt tegen UVA- als UVB-stralen.

Zorg voor de juiste beschermingsfactor van je zonnebrand.

Prijs van de zonnebrand

Zegt de prijs van de zonnebrand iets over de bescherming die het biedt? Nee. Het verschil in prijs zit vooral in de geur en smeerbaarheid. Europese richtlijnen bepalen dat een zonnebrand met factor 15 ook écht een factor 15 moet hebben. Let dus vooral goed op de juiste factor en bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen bij het aanschaffen van een product en laat je niet misleiden door een hoge prijs.

Tips over het gebruik van zonnebrand

  1. Smeer je huid met een ruime hoeveelheid zonnebrand in. Een spray lijkt handig, maar vaak is het lastig inschatten hoeveel van het product je daadwerkelijk op je huid smeert. Wij raden dan eigenlijk ook zonnebrandcrème aan. Zo weet je zeker dat je een goede laag op je huid smeert.
  2. Vergeet je neus en oren niet. Vaak smeren we onze armen, benen en gezicht goed in, maar vergeten we de neus en oren.
  3. Smeer je op tijd in. De filters in zonnebrand hebben ongeveer een halfuur nodig om in te werken. Pak de tube er dan ook 30 minuten voor vertrek vast bij, dan ga je goed beschermd de deur uit. Vergeet ook niet om je regelmatig opnieuw in te smeren. Het beste is om dit om de twee uur te doen.
  4. Ben je al mooi bruin? Top! Maar vergeet je ook dan niet goed in te smeren. Ook met een gebruinde huid loop je kans op huidschade.

Zorg dat je ook genoeg drinkt op warme dagen. Lees hier over het meenemen van water op wandel- en fietstochten.

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *