Header Toeractiefwebsite

Zo gaat je fietsaccu langer mee in de winter

fietsaccu
Foto Bas Jongerius

Het is winter in Nederland en dus is het kouder buiten. Veel elektrische fietsers merken dat de accu minder goed presteert in de wintermaanden. Op een volle accu kunnen minder kilometers worden gemaakt. Hoe kan dat en hoe kan je ervoor zorgen dat je fietsaccu toch langer meegaat in de winterperiode? Toeractief geeft je een paar tips.

De actieradius van een fietsaccu kan tot wel een kwart dalen in de winterperiode. De lage buitentemperatuur zorgt ervoor dat de accu niet meer de maximale capaciteit kan leveren. Geen zorgen, de prestaties zullen weer verbeteren zodra de buitentemperatuur stijgt.

fietsaccu
Foto Bas Jongerius

Kwetsbare fietsaccu

Niet alleen de prestaties verminderen, maar de accu van je elektrische fiets is in de winter ook een stuk kwetsbaarder dan normaal. Langdurige kou en vorst kunnen behoorlijk wat schade aanrichten. Het is belangrijk om zorgvuldig om te gaan met jouw accu, zodat deze niet onherstelbaar beschadigt.

Tips voor de wintermaanden

De volgende tips zorgen ervoor dat jouw fietsaccu de wintermaanden overleeft:

  • Het is niet verstandig om de accu helemaal leeg op te bergen. Dit kan resulteren in een diepontlading. De accu blijft langer gezond als je deze na iedere fietstocht weer oplaadt.
  • Zorg ervoor dat je jouw accu op een warme plek (het liefst op kamertemperatuur) bewaart. Het is niet slim om deze te bewaren in een koude garage of in de fiets te laten zitten.
  • Fiets je veel in de winter? Voor veel fietsaccu’s is er een speciale beschermhoes verkrijgbaar. Een beschermhoes, het woord zegt het al, beschermt de accu tegen de kou en vorst.
  • Fiets je juist niet of weinig in de winter? Bewaar de accu dan op een warme plek met vijftig procent restlading. Het is niet nodig om de fietsaccu constant aan de lader te laten, maar wel verstandig om deze maandelijks op te laden. Ook hiermee voorkom je een diepontlading.

fietsaccu

Fietsaccu reviseren

Het is de moeite waard om deze voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, aangezien het kopen van een nieuwe fietsaccu je al snel een paar honderd euro kost. Tegenwoordig is fietsaccu revisie ook een populair, goedkoper alternatief voor het kopen van een nieuwe accu. Het ‘refurbishen’ van de accu houdt in dat alleen de slijtageonderdelen worden vervangen, waardoor de fietsaccu na afloop weer zo goed als nieuw is. Dit is een stuk goedkoper dan een nieuwe accu, maar alsnog zonde als het voorkomen kan worden.

Heb je nog geen e-bike, maar wil je er wel een aanschaffen? Lees hier waar je op moet letten bij de aanschaf van een elektrische fiets. Twijfel je nog tussen een e-bike of speedpedelec? Toeractief heeft de vijf grote verschillen voor je op een rijtje gezet. 

5/5 - (2 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *