Wandelen in de regen: 5 tips voor wandelen met slecht weer

wandelen in de regen

Wandelen in Nederland is heerlijk, maar soms kan een mooie tocht letterlijk in het water vallen. Als je goed bent voorbereid, kun je prima wandelen in de regen. Het kan zelfs leuk zijn: de natuur klinkt anders, ruikt anders en ziet er zelfs anders uit dan wanneer het droog is. Toeractief geeft tips hoe jij het beste op pad kan gaan met slecht weer.

1. Regenkleding

Er wordt wel eens gezegd dat slecht weer niet bestaat, maar slechte kleding wel. Een geschikte waterdichte hardshell jas is daarom een goede keus voor het wandelen in de regen. Deze jassen zijn gemaakt van Gore-Tex. Naast dat het water tegenhoudt, laat het ook zweet verdampen. Let wel: een goede, ademende (en eventueel winddichte) regenjas kost veel geld. Laat je daarom altijd goed adviseren als je besluit een behoorlijke regenjas aan te schaffen.

Echter, ook goede regenjassen voeren niet al je zweet af, waardoor je een beetje vochtig blijft onder je jas. De regen zorgt er vervolgens voor dat het ademend vermogen afneemt. En je raadt het al: jij wordt daardoor nog natter. Zorg daarom dat je een extra setje bovenkleding meeneemt. Zo kun je onderweg je natte kleding verruilen voor een fris, droog setje. Van plan om in de winter op pad te gaan? Kleed je dan aan met laagjes: eerst een laag thermische onderkleding, vervolgens een isolerend kledingstuk (bijvoorbeeld een trui) en als derde laag goede regenkleding.

wandelen in de regen

2. Je voeten droog houden

Goede wandelschoenen zijn natuurlijk onmisbaar. En ook zeker als het regent. Zorg dus dat je schoenen onderhoudt, zodat ze waterafstotend blijven. Geen idee hoe jij je schoenen goed onderhoudt? Lees hier ons artikel over het onderhouden van je wandelschoenen. Toch zijn ook de beste wandelschoenen niet altijd helemaal gewapend tegen een goede regenbui. Natte sokken – en dus natte voeten – zijn niet helemaal te voorkomen. Een extra paar droge wandelsokken in je tas is daarom van belang. Natte sokken kunnen blaren veroorzaken en dat wil je niet. Dat maakt het wandelen in de regen toch (nog) een stuk onaangenamer.

3. Regenponcho

Sommige wandelaars zweren bij een goede regenponcho. Deze kun je gemakkelijk over je kleding én over je rugzak heen aantrekken. Zo zijn jij en je spullen snel beschermt tegen de regen. Ook je benen blijven veelal droog. Regenponcho’s vind je in verschillende soorten en prijsklassen. Handig zijn eventueel de plastic poncho’s: die stop je makkelijk in je tas. Nadelen zijn echter dat ze niet ademen en je ze maar eenmalig kunt gebruiken. Gelukkig verkopen de betere outdoormerken zoals Vaude, AGU en Fjällraven zeer goede, en zelfs ademende poncho’s.

Wandelen in de regen - tips van Toeractief
Een poncho trek je gemakkelijk over al je kleding én je rugzak.

4. (Storm)paraplu

Bij een écht stevige bui is een goede paraplu erg handig. Zorg voor een opvouwbare stormparaplu, die stop je namelijk makkelijk in je rugzak. Dit is misschien even een investering, maar zo’n paraplu is duurzaam en gaat lang mee.

5. Rugzak

Bovenstaande tips zijn heel handig, maar… dan moet je deze spullen natuurlijk wel droog mee kunnen nemen. Geen enkele rugzak is volledig waterdicht. Daarom raden wij aan om dus altijd een goede regenhoes over je tas te doen als er regen voorspelt is (mits je geen poncho draagt). Om helemaal zeker te zijn van droge spullen is het verstandig om belangrijke spullen in je rugzak in waterdichte zakjes te stoppen (denk aan je telefoon en je droge sokken). Nog een voordeel: dat natte kledingsetje, kan je ook apart bewaren van je andere, droge spullen.

4/5 - (2 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *