Toeractief-headerafbeelding

Natuurgebied in eigen tuin

Natuurgebied in eigen tuin

Als we niet te voet of met de fiets op pad kunnen om op zoek te gaan naar flora en fauna onderweg, moeten we de natuur maar naar onze eigen tuin halen. Met deze 5 tips maak je een natuurgebied in eigen tuin.

5 x maak een natuurgebied in eigen tuin

Natuurgebied in eigen tuin

Lok hommels naar de tuin

Net als bijen zijn hommels zeer belangrijk voor de bestuiving van planten. Met speciale planten lok je deze insecten naar jouw tuin. Hommels houden van klimplanten, zoals de klimop, die nog tot laat in het seizoen voedsel levert en bovendien een fijne verstopplek biedt. Ook lavendel, vlinderstruiken, Toscaanse jasmijn, sering en vuurdoorn zijn uitermate geschikt om hommels van voedsel te voorzien. Hoe meer verstopplekjes en planten met nectar, hoe meer hommels zich thuis voelen.

Natuurgebied in eigen tuin

Een vlindervriendelijke tuin

Op zonnige dagen gaan vlinders eropuit, op zoek naar windstille tuinen vol voedsel. Planten als lavendel en vlinderstruik lokken de kleurrijke insecten als geen ander, maar ook een kruidentuintje op je balkon of in de tuin doet het goed. Vlinders – en ook bijen – zijn gek op tijm, rozemarijn, kattenkruid en venkel. Een gemakkelijke en goedkope manier om je tuin diervriendelijker te maken!

Natuurgebied in eigen tuin

Broedende vogels

Niets is levendiger dan nieuw leven. Vogels broeden grofweg van half maart tot half juli. Wie van vogels houdt, ziet ze ook graag in de tuin verschijnen. Het is een leuke uitdaging om je tuin zo uitnodigend mogelijk te maken voor broedende vogels. Wissel af met hoge en lage planten, want een gevarieerde tuin met siergras, vaste planten, heesters en bomen zorgt voor lagen en structuren waarin vogels zich graag begeven. Ook eetbaar groen en bloemen doen het goed. Lok vogels naar de tuin met een vogelbadje en struiken met bessen of bomen met vluchten en lok insecten, een belangrijke voedselbron voor vogels, met bloemen. Zorg tevens voor voldoende schuilplekken en nestmateriaal, zoals takjes, pluizen en bladeren. Zelf een nestplaats creëren kan natuurlijk ook door bijvoorbeeld vogelhuisjes of nestkastjes op te hangen.

Bouw een insectenhotel

Door toedoen van de mens hebben veel insecten last van woningnood. Ze wijken naar holtes in muren of oude vogelhuisjes. Insecten zijn nuttige beestjes, bijen en hommels bestuiven bijvoorbeeld de planten in je tuin en lieveheersbeestjes en gaasvliegen eten bladluizen. Door een insectenhotel te bouwen, help je de biodiversiteit een handje. Hier kunnen insecten schuilen voor slecht weer, eitjes leggen en overwinteren. Op internet staan tal van tips voor het bouwen van je eigen insectenhotel, met bijvoorbeeld oude planken en takjes. Je kunt er natuurlijk ook gewoon een kopen bij een bouwmarkt of tuincentrum, maar zeg nu zelf: tijdens deze coronacrisis is een DIY-project toch best leuk?

Verwelkom egels in de tuin

Dat het niet goed gaat met de egels in ons land, is inmiddels bekend. De populatie is in de afgelopen 25 jaar met 35 procent gedaald. Zonde, want egels zijn hartstikke nuttig: ze eten rupsen, slakken, maden, spinnen en zelfs muizen. Help de dieren een handje door je tuin toegankelijker te maken, met veel beschutte plekjes. Egels zijn gek op rauwe eieren, kattenbrokjes en gedroogde meelwormen, die kun je in de tuin neerzetten.

Wil je er liever tóch op uit? Toeractief heeft voor je op een rijtje gezet wat wel en niet mag in tijden van de coronacrisis op het gebied van fietsen en wandelen.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

3 reacties

  1. Isabel

    Bedankt voor je mooi geïllustreerde blog over de natuur in eigen tuin. Aangezien ik dit jaar toch nergens heen kon, heb ik mijn stadstuin extra aandacht geschonken. Zo heb ik nestkastjes opgehangen. In een stad moet je natuurlijk erg uitkijken voor de katten. Die vinden al die vogeltjes in de tuin heel interessant.

  2. simon

    Ik heb dit tuinblog met plezier gelezen, erg inspirerend. Mijn tuin is nogal schaduwrijk en ik kan jammer genoeg geen lavendel kwijt. In de hoek van mijn tuin ligt een heel weelderige klimop als bodembedekker. Daar nestelen zich graag egels in, heb ik gemerkt.

  3. Emma de Graaf

    Bedankt voor de goede tips om meer natuur in de tuin te krijgen. Mijn man en ik zijn net verhuisd van een flatje naar een huis met een tuin en we hopen een mooie natuurlijke tuin te creëren. Het is interessant om te lezen dat vlinders en bijen op bepaalde planten af komen. We denken erover om een professioneel hoveniersbedrijf in te huren voor het maken van ons tuinplan, zij kunnen hier vast advies over geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *