Toeractief-headerafbeelding

Coronavirus: wandelen en fietsen, wat mag nog wel?

coronavirus: wandelen en fietsen

Sinds 14 december zijn de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan door het kabinet verscherpt. Maar naar buiten gaan mag. Dat zei Mark Rutte erg duidelijk in zijn toespraak. Toeractief vertelt je hoe jij op een fijne, verstandige en gezonde manier kunt blijven wandelen en fietsen tijdens de lockdown.

Het advies van het kabinet en RIVM is om zo min mogelijk te reizen en drukke plekken te vermijden. Wandel daarom in je eigen omgeving. Zoek verschillende routes uit, zodat het niet verveelt. Let ook eens op dingen die je normaal niet opvallen: hoe klinkt de omgeving, wat is er te zien als je omhoog of juist omlaag kijkt?

Maximaal twee personen

Op de website van de Rijksoverheid staat: een frisse neus halen mag, maar doe dit niet in groepen. We moeten sociale contacten zoveel mogelijk beperken. Het is daarom het verstandigst om alleen op pad te gaan. Een wandeling of fietstocht maken met je partner of een familielid mag, maar de groepsgrootte buiten is op dit moment maximaal twee personen (met uitzondering van gezinnen). Ga je wandelen en kom je onderweg andere mensen tegen? Houd dan goed de 1,5 meter afstand van mekaar.

Mondkapje

Het dragen van een mondkapje is sinds 1 december verplicht in publieke binnenruimtes. Neem dus altijd een mondkapje mee tijdens het wandelen of fietsen. Zo heb je er altijd eentje bij de hand als je onverwacht ergens naar binnen moet.

coronavirus: wandelen en fietsen
Foto Jolanda Aalbers

Liever fietsen

Op dit moment wordt het afgeraden om flinke reizen te maken – vooral met het openbaar vervoer. De beste manier om momenteel te reizen is met de fiets, zo is er de minste kans op besmetting, volgens het RIVM. Let er wel op dat je niet met grote groepen reist en zomaar de knopjes van het stoplicht indrukt. Ook al kan het virus waarschijnlijk niet lang overleden in de buitenlucht en in het zonlicht, toch is de kans op besmetting aanwezig. Gebruik waar mogelijk je elleboog om het knopje in te drukken. En dan het liefste je rechter, want je linker gebruik je om te niesen.

Gebruik de druktemonitor

Om verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, is het advies om drukte te vermijden. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig zijn er momenteel verschillende druktemonitoren actief. Toeractief zet er een aantal voor je op een rij:

  • Noord-Brabant
    Deze provincie maakte als eerste gebruik van een druktemonitor. In de Druktemeter zie je de actuele drukte in de Brabantse natuurgebieden. Ook kan je er inspiratie vinden voor een wandel- of fietsroute. Zo ontdek je nog eens een nieuwe plek.
  • Utrecht
    De Druktemonitor Utrecht is een online kaart, waarop je één oogopslag ziet waar het druk is in de provincie. Op de kaart vindt je verschillende locaties waar mensen heen gaan voor dagrecreatie. Lokale experts, zoals ondernemers en toezichthouders proberen de drukte zo up-to-date mogelijk te houden.
  • Texel
    Waddeneiland Texel is een populaire bestemming voor zowel een zomer- als wintervakantie. Hierdoor kan het flink druk worden. Om deze drukte te verspreiden over het hele eiland, heeft de VVV een eigen app gemaakt. Je kunt zien hoe druk het is op de locatie waar je graag heen zou willen. Is de maximale capaciteit van die plek overschreden? Dan worden er in de app alternatieven getoond die ook leuk zijn om te bezoeken. De app heet TexelMap en is gratis te downloaden.

Virtueel bewegen

De sportscholen en –clubs zijn dicht en de maatregelen rondom buiten bewegen zijn aangescherpt. Bewegen is echter erg belangrijk voor je immuunsysteem, zegt ook hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Stilzitten verslechterd namelijk je weerstand en dat is precies wat we nu níet willen. YouTube staat vol met quarantaine-work-outs en Ouderenbond ANBO organiseert online yogalessen. De stoelyogalessen zijn laagdrempelig en kunnen worden beoefend in de woonkamer én – bij mooi weer – in de tuin. Ook andere organisaties bieden sportieve alternatieven. Zo openen sportclubs online platforms en is er op MAX Vandaag een wekelijks trainingsschema aan de hand van archiefuitzendingen van Nederland in Beweging te vinden, met iedere dag nieuwe oefeningen, motivatie en tips om thuis te trainen

Veilig én avontuurlijk

De wandelvideo wordt steeds populairder op YouTube. Het Watched Walker-kanaal deelt reportages die je meenemen naar het bruisende Monaco, zonnige Lissabon en regenachtige Londen en op hikes langs Franse kastelen en Engelse natuur. Als je naar de video’s kijkt, lijkt het met een beetje fantasie écht alsof je zelf aan het wandelen bent. Met de komst van walking threadmills kun je wandelend op een loopband naar deze video’s kijken, waardoor de beleving nog completer wordt. Zo blijf veilig thuis in beweging, met het avontuurlijke gevoel van eropuit zijn. Als je de loopband alleen wil gebruiken om op te wandelen, kies dan voor een exemplaar met een zware motor.

Tip: train bergachtige langeafstandswandelingen op de loopband. Zo kun jij meteen een wandelvakantie boeken als het virus geen gevaar meer vormt

Een wandeling maken in de omgeving, maar voel je je snel onveilig in deze donkere wintermaanden? Lees dan dit artikel, waarin we tips geven om veilig op pad te gaan.

5/5 - (2 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *