Nieuwe wandelroute in Oudenbosch

Startpunt van de nieuwe wandelroute: de basiliek van Oudenbosch
Startpunt van de nieuwe wandelroute: de basiliek van Oudenbosch.

Oudenbosch heeft er sinds kort een nieuwe wandelroute bij. Thema van de route zijn de negen wonderen van het Noord-Brabantse dorp. Het vertrekpunt van de route ligt – hoe kan het ook anders? – bij de indrukwekkende basiliek.

De basiliek van de H.H. Agatha en Barbara Oudenbosch is een van de negen wonderen van Oudenbosch. Dit bouwwerk uit de negentiende eeuw is een geschaalde kopie van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Hoe komt een Noord-Brabants dorp aan zo’n imposante kerk? Het antwoord op die vraag krijg je bij een bezoek aan de basiliek, die dagelijks geopend is.

De 9 wonderen van Oudenbosch

Vanaf de basiliek voert de wandelroute je over 2,5 kilometer langs de overige wonderen van Oudenbosch, waaronder het Jan Gielenplein, de Lourdesgrot en het carnavalsmonument De Puit. Ben je meer verwonderd door al wat groeit en bloeit? Struin dan zeker eens door de Botanische tuin Arboretum, die ruim 2500 bijzondere bomen en planten telt.

Lourdesgrot op de nieuwe wandelroute in Oudenbosch
De Lourdesgrot in Oudenbosch. Foto: Visit Brabant, Björn Snelders.

Zouavenmuseum

Ook Stichting Nederlands Zouavenmuseum ligt op de route. In dit museum gewijd aan de zouaven leer je alles over de soldaten die tussen 1861 en 1870 de pauselijke staat verdedigden tegen de Italiaanse nationalisten. Na hun diensttijd verzamelden de oud-strijders zich onder andere in Oudenbosch om over de bijzondere jaren te praten en ze zo te verwerken. Voor de basiliek staat een monument dat paus Pius IX verbeeldt met aan zijn voeten een stervende zouaaf.

Nieuwe wandelroute ademt geschiedenis

Kortom, in Oudenbosch hangt geschiedenis in de lucht. De wandelroute gidst je langs de hoogtepunten en is uitgezet via het Brabantse knooppuntensysteem. Op visitbrabant.com/9wonderen kun je de wandelroute ‘De 9 Wonderen van Oudenbosch’ bekijken en downloaden. Gemeente Halderberge, Visit Halderberge en Visit Brabant Routebureau werkten samen om deze route tot stand te brengen. “De ontwikkeling van de wandelroute met de negen wonderen van Oudenbosch valt heel mooi samen met de herinrichting van de verschillende gebieden van religieus erfgoed”, vindt Patrick Schouw, wethouder religieus erfgoed gemeente Halderberge. “Daarom ben ik ook zo blij dat de historie dan ook beleefbaar wordt.” Thomas Melisse, wethouder toerisme en recreatie, vult aan: “In onze gemeente kennen veel mensen de historie van Oudenbosch. Daarbuiten een stuk minder. Daar gaan we wat aan doen. Door het verhaal voor iedereen beleefbaar te maken in de openbare ruimte, zorgen we ervoor dat het bekender wordt. Dat geeft een mooie impuls aan ons toerisme voor heel Halderberge.”

Meer wandelen in Noord-Brabant? Bekijk dan ook eens deze routes.

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *