Snel verkeersboete in Frankrijk

Caravan in zonnebloemveld

Vakantiegangers in Frankrijk krijgen veel sneller een verkeersboete dan in eigen land. In Nederland mag je een telefoon gebruiken in de auto als je stilstaat, in Frankrijk mag je zelfs stilstaand naast de weg niet bellen. In ons land mag je met een koptelefoon op aan het verkeer deelnemen, terwijl je in Frankrijk een boete van 135 euro ontvangt.

Nederlandse vakantiegangers riskeren dus boetes voor hen onbekende verkeersregels. Alle reden voor de Franse kampeerketen Les Castels (32 campings met ruim een miljoen gasten per jaar) om haar gasten te behoeden voor overtredingen, die je vakantie een stuk duurder kunnen maken.

Nieuwe verkeersregels Frankrijk

De Franse overheid maakt, in tegenstelling tot Nederland, korte metten met het gebruik van mobiele apparaten in het verkeer. Tegelijkertijd is het aantal fietsers fors toegenomen. De nieuwe verkeersregels in Frankrijk gaan veel verder dan onze regels. Zo kun je als Nederlandse vakantieganger ’s avonds na een diner nietsvermoedend vanuit een dorpje terug fietsen naar de camping en een boete van 35 euro ontvangen voor het niet dragen van een veiligheidshesje.

De duurste verkeersovertreding betreft wildkamperen of kamperen op het strand. Boete: tot 1.500 euro! Met dat bedrag had je gemakkelijk voor een paar weken een mooie staplaats op een camping aan zee kunnen betalen. Een kampvuur maken op het strand is ook verboden. Tenzij je dit doet op privéterrein of met toestemming van de eigenaar kost dit 38 euro.

Verkeersboete: koptelefoon

Je mag in Frankrijk al jaren niet bellen in de auto of op de fiets. Sinds enige tijd is ook het gebruik van oortjes (voor bellen of muziek) verboden voor bestuurders van alle voertuigen. Boete: € 135.

Verkeersboete: fietshelm

Fietsende kinderen onder twaalf jaar moeten een fietshelm dragen. Dit geldt ook voor kinderen achterop in een kinderzitje. In het laatste geval gaat de bon naar de volwassen begeleider. Boete: € 135.

Verkeersboete: doorrijden op het fietsvak voor stoplicht

De gendarme mag dan niet in de buurt zijn, stilstaan met je auto op het fietsvak (sas-vélo) wordt al snel door een beveiligingscamera vastgelegd. Boete: € 35.

Verkeersboete: milieusticker

Als je op een doordeweekse dag met je auto steden als Parijs, Lille, Grenoble en Straatsburg wilt binnenrijden, heb je een Vignette Crit’Air nodig. Steden als Lyon, Toulouse en Annecy hanteren milieuzones waar je een sticker nodig hebt als de luchtkwaliteit onder de norm komt. De meest vervuilende voertuigen, waaronder auto’s en motoren die zijn geregistreerd vóór 1 januari 1997, krijgen geen sticker. Check de website van de ANWB voor actuele info. Boete: € 68.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *