Coronavirus: wandelen en fietsen, wat mag?

Groep fietsers

Nu het aantal coronabesmettingen weer langzaam toeneemt, vraag jij je misschien af: hoe kan ik op een veilige en gezonde manier blijven wandelen of fietsen? Welke covidmaatregelen of -adviezen gelden er? Toeractief vertelt het je.

Buiten bewegen is heerlijk. Fietsen en wandelen in de natuur raden we dan ook alleen maar aan. Misschien ben je hier in coronatijd mee begonnen, vond je het – net als vele anderen – rustgevend en wil je nu doorpakken?

Coronavirus en wandelen: adviezen

Nu er geen coronamaatregelen meer gelden, kun je ook weer eens buiten je eigen omgeving gaan wandelen. Zoek verschillende routes uit, zodat het niet verveelt. Let ook eens op dingen die je normaal gesproken niet opvallen: hoe klinkt de omgeving en wat is er te zien als je omhoog of juist omlaag kijkt?
Hoewel er dus geen coronaregels meer zijn, blijven de adviezen van het RIVM gelden:

 • Heb je klachten die horen bij het coronavirus, zoals verkoudheid of benauwdheid? Voorkom dat je anderen besmet en doe thuis een zelftest.
 • Je bent niet meer verplicht om 1,5 meter afstand van anderen te houden. Maar als je je daar prettig bij voelt, kun je deze afstand wel blijven behouden. Geef elkaar de ruimte.

Coronavirus: met hoeveel mensen mag je samen fietsen?

Op dit moment zijn er geen covidmaatregelen meer. Dit betekent dat je weer in groepen mag fietsen.

Afstand houden in natuurgebieden vanwege Covid19? Gebruik de druktemeter

In coronatijd is recreatief wandelen en fietsen populair geworden. Het gevolg? Erg drukke natuurgebieden. Daarom zijn er verschillende druktemonitoren actief. Deze monitoren geven aan waar het druk is, zodat je de drukte kunt ontlopen. Niet alleen in coronatijd fijn, maar ook daarbuiten.

Druktemonitor in de buurt

We zetten er een aantal voor je op een rij:

 • Noord-Brabant
  Deze provincie maakte als eerste gebruik van een druktemonitor. In de Druktemeter zie je de actuele drukte in de Brabantse natuurgebieden. Ook kun je er inspiratie vinden voor een wandel- of fietsroute.
 • Utrecht
  De Druktemonitor Utrecht is een online kaart, waarop je één oogopslag ziet waar het druk is in de provincie. Op de kaart vind je verschillende locaties waar mensen heen gaan voor dagrecreatie.
 • Texel
  Waddeneiland Texel is een populaire bestemming. Om de drukte te verspreiden over het hele eiland, heeft de VVV een eigen app gemaakt. Je kunt zien hoe druk het is op de locatie waar je graag heen zou willen. Is de maximale capaciteit van die plek overschreden? Dan worden er in de app alternatieven getoond die ook leuk zijn om te bezoeken. De app heet TexelMap en is gratis te downloaden.

Covid-wandelen: wandelen in je huis

Heb je corona en wil je tijdens je quarantaine in beweging blijven? Het Watched Walker-kanaal op YouTube deelt reportages die je meenemen naar het bruisende Monaco, zonnige Lissabon en regenachtige Londen en op hikes langs Franse kastelen en Engelse natuur. Als je naar de video’s kijkt, lijkt het met een beetje fantasie écht alsof je zelf aan het wandelen bent. Met de komst van walking threadmills kun je wandelend op een loopband naar deze video’s kijken, waardoor de beleving nog completer wordt. Zo blijf je veilig thuis in beweging, met het avontuurlijke gevoel van eropuit zijn. Als je de loopband alleen wilt gebruiken om op te wandelen, kies dan voor een exemplaar met een zware motor.

3/5 - (2 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.