Documentaire Groenkijkers: natuurbescherming door goed kijken

Regisseur Sanne Rovers met haar vader Jacques
Foto | NTR

De eerste stap om natuurbeschermer te worden is goed leren kijken. Daar gaat de documentaire Groenkijkers over, gemaakt door NTR en Docmakers. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met ‘gewone mensen’ die proberen de teloorgang van hun postzegel natuur tegen te gaan. Groenkijkers wordt uitgezonden op donderdag 18 april om 22:20 uur op NPO 2.

Als kind vond Sanne de liefde van haar vader voor de natuur vooral vervelend. Hij stopte altijd tijdens wandelingen om naar planten en insecten te kijken. Maar door de jaren heen is haar perspectief veranderd.

Sanne Rovers: “Ik zag gewoon gras, maar hij zag wel tientallen soorten. Nu ik me steeds meer zorgen maak over de staat van de natuur in Nederland, kan ik de blik van mijn vader beter op waarde schatten. Als we beter naar de natuur gaan kijken, gaan we er beter voor zorgen.”

De documentaire Groenkijkers draait om een persoonlijk dialoog tussen Sanne en haar vader Jacques. Ze bespreken de liefde voor de natuur, zorgen over de stikstofcrisis, de afname van biodiversiteit en of er hoop is voor de toekomst. Naast Sanne’s vader zien we andere natuurbeschermers in ‘hun’ natuurgebied. Waarom begint bijvoorbeeld Nicky Castricum midden in Amsterdam-Noord een vlindertuin? Hoe ervaren insectentellers Henk Spijkers, Paul van Wielink en Guido Stooker dat ze steeds minder insecten tellen? Groenkijkers laat zien hoe kleinschalige initiatieven een grote impact kunnen hebben.

Misschien lijkt het in het begin grappig om vogelaars met verrekijkers te zien, maar naarmate de documentaire vordert, slaat dit om in bewondering. Uiteindelijk voelen kijkers de urgentie om planten tussen de tegels te herkennen. Het besef dat steeds meer mensen hun liefde voor de natuur omzetten in actie, geeft hoop voor de toekomst. Natuurbescherming begint immers met goed kijken.

Om deze boodschap te versterken, is de impactcampagne ‘Iedereen wordt Groenkijker’ ontwikkeld door Impact Makers, SoortenNL en Docmakers. De campagne omvat speciale vertoningen, randprogramma’s, een social media campagne en een podcastserie.

Dit programma is een samenwerking tussen NTR en Docmakers, met steun van AFK en CoBO en ontwikkeld met steun van NPO-fonds.

Groenkijkers wordt uitgezonden op donderdag 18 april om 22:20 uur bij de NTR op NPO 2.

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *