Vals plat in Isère

Fietsen in Isère, Frankrijk
Foto: D. Boudin

Is Alpe d’Huez opfietsen te hoog gegrepen? In het Franse departement Isère zijn er naast de mythische routes over beroemde bergpassen als Alpe d’Huez, Glandon, Galibier en Lautaret ook vele andere fietsroutes waarvoor je geen topsporter hoeft te zijn.

Ook beneden aan de voet van legendarische beklimmingen is het mooi fietsen. Een bergpas als Alpe d’Huez kun je dus gerust links laten liggen als je geen klimmersbenen hebt. Vanuit Bourg d’Oisans kun je langs het meer van Verney rijden. Vlak voor de befaamde klim begint, is er aan de linkerzijde een weggetje in de richting Bassey-Les Essoulieux. Volg je dat pad en de borden ‘Isère à vélo 2’ dan houd je het over 35 kilometer relatief vlak.

Door vier departementen

Iets uitdagender is de 125 kilometer lange Belle Via. Deze fietsroute doorkruist vier departementen (Haute-Savoie, Savoie, Drôme en Isère) en loopt door bergen, boom- en wijngaarden. Dat laatste is natuurlijk wel interessant voor de wijnliefhebbers onder ons. Even halt houden voor een proevertje is toegestaan. Jezelf in het zweet getrapt op het vals plat van de route? Een verfrissende duik in een van de meren onderweg kan deugd doen.

vals plat fietsen in Isère, Frankrijk
Beneden in het dal is het aangenaam fietsen. Met zicht op de beroemde bergpassen van Isère. Foto: A. Cholette

De groene ViaVercors

Van de natuur genieten kan op eender welke route in deze regio, maar net iets meer op de ViaVercors die door het regionale natuurpark van de Vercors loopt. Het idee achter de vijftig kilometer lange route is dat de toeristen en de lokale bevolking zich zonder uitstoot van CO2 over het plateau van de Vercors kunnen verplaatsen. Beginnen doet de ViaVercors met enkele klimmetjes richting Lans en Vercors, gevolgd door een schitterend uitzicht op de bergkammen van Val de Lans. Daarna voert de route fietsers naar Correncon en Vercors via de ongerepte natuur vlak bij het natuurreservaat Hauts Plateaux. Tot Autrans gaat het dan verder langs boerderijen en producenten die graag hun kennis en producten delen met voorbijgangers.

Lang en minder lang

Pak je het graag groots aan, dan is de ViaRhôna iets voor jou. De route volgt de rivier de Rhône voor 815 kilometer. Van het meer van Genève tot de Middellandse Zee. Negentig kilometer van de route loopt door het departement Isère. Ook de ViaChartreuse baant zich een weg door deze streek, dwars door het Chartreuse-massief. Met een lengte van twaalf kilometer is deze route zowel te fietsen als te wandelen. Wil je meer wandelen in de Isère? Bekijk dan ook eens dit artikel over langeafstandswandelingen in deze regio.

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *