Natuurrijke, levendige wandelroute Chaam

Foto Corine Koolstra
Foto Corine Koolstra

Vanuit het Noord-Brabantse Chaam, tegen de zuidelijke grens van ons land, is het verrassend mooi wandelen door bos, over heide en grasland. Deze wandelroute zit vol voorjaarsleven. Op zoek naar planten- en diersoorten in dit landschap vol diversiteit.

Een natuurapp, voor het determineren van flora en fauna, komt op wandelroute Chaam wellicht goed van pas. Er zijn volop beestjes en groen te ontdekken in dit stukje Zuid-Nederland vlak onder Breda. Kikkers, paarden, insecten, glanzende, gele boterbloemen en frisgroene varens: je komt deze en nog meer verschijningen allemaal tegen op de weg door onder andere de Strijbeekse heide en het Chaamse bos.

Volop afwisseling

Wandelroute Chaam gaat door gebied waar in vroeger tijden werd gesmokkeld, maar ook over verschillende landgoederen waar elementen nog altijd getuigen van de ooit door baronessen en landheren aangebrachte Engelse landschapsstijl. Paarse rododendrons vermengen zich hier met het bos. Het plaatje gaat over in stevige knotwilgen, meidoorn en waterjuffers, wanneer je het Chaamse bos betreedt. Een route vol belevenis, afwisseling en met de nodige verkoeling, voor wie zowel open wandelgebied als de nodige schaduw zoekt. Voor een fijne uitvalsbasis om aan wandelroute Chaam te beginnen: B&B Bos en Beek in Ulvenhout bevindt zich tussen de natuurgebieden in. Je kunt hier terecht voor een overnachting in de voormalige varkensstal, om deze wandelroute en nog meer van de omgeving te ontdekken.

Informatie wandelroute Chaam

Afstand: ca. 18,5 km
Vertrekpunt: Kruispunt N639/Ulicotenseweg, Chaam
Routeverhaal: Toeractief 2-2019, pagina 72
Routeboekje: pagina 44

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *