500 kilometer wandelroutes door het buiten van Utrecht

wandelen kromme rijn

Vanaf oktober kun je het gebied rond de Kromme Rijn verkennen over een fijn vertakt netwerk van bewegwijzerde wandelroutes. Intieme paden en stille landweggetjes laten je zeer gevarieerde landschappen zien. Centraal natuurlijk de Kromme Rijn met boomgaarden langs zijn oevers, maar je kunt ook wandelen langs kastelen en buitenplaatsen, over slingerende rivierdijken of door glooiende bossen.

In het zuiden van het gebied stroomt de Lek met zijn kronkelende dijken en vogelrijke uiterwaarden. Aan de noordkant heb je de glooiende, bosrijke overgang naar de Utrechtse Heuvelrug. Wat zuidelijker loopt de Langbroeker Wetering met vijftien kastelen en tien landgoederen. Vroeger waren dit de buitens van de rijke Utrechters, het was hun toevluchtsoord van de drukke en stinkende stad.

De Kromme Rijn

Het riviertje de Kromme Rijn kronkelt midden in het gebied tussen boomgaarden door. Het ontstond ongeveer duizend jaar voor Christus, toen het nog fungeerde als de hoofdloop van de Rijn. Deze was heel wat breder dan het lieflijke riviertje van nu. Niet gek dus dat het moeilijk over te steken water voor de Romeinen de noordgrens van hun rijk vormde. Ze bouwden forten bij het huidige Wijk bij Duurstede (Lefefanum), Vechten (Fectio) en Utrecht (Trajectum). Als je kijkt naar de resten van Romeinse villa’s die in deze omgeving zijn gevonden, was deze plek toen ook al het buiten van Utrecht.

Jaagpaden langs de Rijn

Het Kromme Rijnpad is een 29 kilometer lange wandelroute die helemaal is opgenomen in het nieuwe wandelnetwerk. De route is íets langer dan de Kromme Rijn zelf. Je wandelt tussen Wijk bij Duurstede en de Nieuwegracht in Utrecht. Grote delen van het pad volgen jaagpaden langs de rivier. Tot het begin van de twintigste eeuw werden op deze paden namelijk trekschuiten getrokken. Mannen, soms nog jongens, trokken met banden om hun middel de schuiten vol fruit en andere handelswaar naar Utrecht.

Fruitteelt

Het gebied tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede staat bekend om de kersen- en fruitteelt. De vroegere, onbedijkte Rijn zette hier slib af, waardoor de grond perfect is voor fruitteelt. Het voorjaar is prachtig in deze omgeving. Witte en roze bloesems schitteren dan aan de fruitbomen. ’s Zomers en in het najaar wordt het verse fruit geplukt en verkocht. Of pluk het fruit zelf! Het begint in juni met de kersenpluk. In juli en augustus volgen de pruimen en in de herfst is het de beurt aan de peren en appels. Het hele jaar door kun je in de landwinkels bij de boomgaarden terecht voor vers fruit en allerlei lekkernijen, zoals jam en sap van het fruit.

2x routetips

  • Routetip 1: het Kromme Rijnpad

Een route van 29 kilometer, loopt van Wijk bij Duurstede naar Utrecht – of andersom. Meer informatie, zoals het startpunt en het bestand voor je navigatie vind je op routesinutrecht.nl/krommerijnpad.

  • Routetip 2: Bloesem- en fruitroute

Een route van 29 kilometer, loopt van Wijk bij Duurstede naar Utrecht – of andersom. Meer informatie, zoals het startpunt en het bestand voor je navigatie vind je op routesinutrecht.nl/krommerijnpad. Deze route loopt langs boomgaarden waar je in het voorjaar kunt genieten van mooie bloeiende fruitbomen. Bij verschillende landwinkels kun je het jaar door fruit en fruitproducten kopen. Meer info? Kijk op routesinutrecht.nl/bloesem-en-fruitroute.

Wandelnetwerk Kromme Rijnstreek

Lengte: ca. 500 kilometer bewegwijzerd wandelnetwerk
Bewegwijzering: je wandelt van het ene naar het andere genummerde knooppunt. Bij een knooppunt aangekomen laat een paaltje zien naar welke knooppunten je vanaf daar kunt lopen. Kijk voor meer informatie op routesinutrecht.nl/krommerijnstreek.

5/5 - (2 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *