Header Toeractiefwebsite

Fietsroute van het Jaar 2024: de genomineerden

Fietsroute van het Jaar 2024
Van Gogh Drenthe Fietsroutes: fietspad Oostopgaande (bij Nieuwlande). Foto: Jessica de Korte

Op 24 november 2023 maakte de Fiets en Wandelbeurs de genomineerden bekend voor de felbegeerde titel Fietsroute van het Jaar 2024. Vijf indrukwekkende routes in Europa zijn in de race en strijden om de eretitel. Toeractief stelt de vijf routes aan je voor.

De Fiets en Wandelbeurs initieert jaarlijks de Fietsroute van het Jaar-verkiezing om hoogwaardige fietsroutes te bevorderen. Een deskundige jury, bestaande uit Bert Sitters, Jessica de Korte en Mirre Oost, fietst duizenden kilometers om de genomineerde routes op diverse aspecten te beoordelen. Hierbij letten zij op bewegwijzering, ondergrond, thematiek, verkeershinder, landschap en voorzieningen voor fietsers. De jury stond voor een luxeprobleem, gezien de hoge kwaliteit van de voorgedragen routes.

1. Cykelleden Skåne (Zweden)

De Cykelleden Skåne in Zweden. Foto: Bert Sitters

Deze route van 570 kilometer bestaat uit drie delen die door kruispunten aan elkaar gekoppeld zijn en gaat door het golvende binnenland van Zweden. Veel ongerepte natuur met bossen, velden en meren. Grote prehistorische zwerfkeien sieren het landschap. Opmerkelijk zijn de kolossale kerken in de nietige dorpen met kneuterige huisjes. Een deel gaat over echte fietspaden, zoals de modelfietsroute op de voormalige spoorlijn Bjäre Banvall. De meeste stukken gaan over gedeelde wegen met weinig verkeer. Bij Ängelholm, Båstad, Ystad en Lomma tikt de route de kust aan. Dit zijn leuke en levendige stadjes met heerlijke uitzichten over de zee. In deze plaatsen is ook aansluiting op de bewegwijzerde fietsroutes langs de kusten van Skåne: een ideale combinatie. De bewegwijzering van de route is duidelijk.

2. Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk)

Deze route (van 244 kilometer) begint in de vlakke omgeving van Marxheim in Duitsland en eindigt in de Oostenrijkse bergen bij Steeg. Tijdens het volgen van de rivier de Lech kom je langs een aantal schitterende stadjes, die behoren tot de beroemde ‘Romantische Straße’ van Duitsland. De route gaat vrijwel geheel over fietspaden en bij kruisingen bijna altijd onder de autoweg door. Tijdens de tocht zie je de Alpen steeds dichterbij komen en wordt de rivier de Lech wilder en blauwer. Het geweldige uitzicht op de bergen, de stadjes, de rivier, de kastelen en de verhalen maken deze route enorm de moeite waard. Voeg daar gastvrije mensen, fijne hotels en heerlijk eten aan toe en de fietsvakantie is compleet!

Lech Radweg door Duitsland. Foto: Mirre Oost
Unionsleden: het sluizencomplex bij Lennartsfors. Foto: Jessica de Korte

3. Unionsleden (Zweden en Noorwegen)

De Unionsleden is een grensoverschrijdende route van 350 kilometer, van Moss in Noorwegen naar Karlstad in Zweden. Het thema is de Unie (1814-1905) tussen Zweden en Noorwegen, die een einde maakte aan een korte oorlog tussen de twee landen. Je fietst langs markante plekken uit de geschiedenis, zoals het Høytorp Fort; begin twintigste eeuw in Noorwegen gebouwd om de Zweden tegen te houden. Het is mooi om te zien dat twee landen samen aan een fietsroute hebben gewerkt, met onderweg duidelijke informatieborden en bordjes. De route is op zijn mooist in Zweden. Hier fiets je over stille asfaltwegen en stevige gravelpaden door schitterende bossen, waar magische meren liggen. In Noorwegen moet je hier en daar langs wat drukkere wegen, al kun je voor de noordelijke lus kiezen, die meer door de natuur gaat.

4. Van Gogh Drenthe Fietsroutes (Nederland)

Een doorkijkpaneeld op de Van Gogh Drenthe Fietsroutes. Foto: Jessica de Korte

Drenthe Fietsroutes (te fietsen als één route van 150 kilometer) laten je kennismaken met het fraaie oerlandschap waar kunstenaar Van Gogh zich door liet inspireren. Je fietst door speelse akkers met oude brinkdorpen, bossen en drassige veengebieden, waar de natuur weer haar gang mag gaan. Het thema komt extra tot leven door mooie doorkijkpanelen en een boeiend routeboekje, vol verhalen over Vincent en de tijd waarin hij leefde. De route gaat over opvallend veel fietspaden en is enorm afwisselend. Saai wordt het nooit. Naast de Van Gogh-plekken zijn er volop andere bezienswaardigheden.  Een mooie toevoeging is het net heropende Van Gogh Huis Drenthe, waar je het atelier van Vincent kunt zien.

5. La Vélobuissonière

De route (250 kilometer) loopt van Aleçon naar Saumur en gaat grotendeels langs het riviertje de Sarthe. De stad Aleçon is een prachtig vertrekpunt. De monumentale binnenstad is fraai opgeknapt. Op het einde duikt ineens Saumur onder een kasteel aan de Loire op. Na alle rust fiets je daar ineens tussen alle Loire-fietsers. Het stuk tussen La Flèche en La Baugé is een fietspad op een voormalige spoorweg. Sommige stukken zijn flink heuvelachtig, maar andere delen zijn vlak. De route is goed bewegwijzerd. La Vélobuissonière vormt een verbinding tussen de fietsroute Véloscénie van Parijs naar Mont Saint-Michel en de Loire à Vélo. Hierdoor zijn diverse fietsrondes mogelijk.

De Franse La Vélobuissonière. Foto: Bert Sitters

Vorige winnaars

Afgelopen jaren gingen de volgende routes er met de titel van Fietsroute van het Jaar vandoor:

  • 2023: De Great North Trail in Schotland
  • 2022: De Romeinse Limesroute in Nederland en Duitsland
  • 2021: De Vlaanderen Fietsroute in België

Spannende onthulling

De uiteindelijke winnaar van de Fietsroute van het Jaar 2024 wordt bekendgemaakt op vrijdag 23 februari tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht.

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *