Wandel door de tijd met stadswandeling Bergen op Zoom

Stadswandeling Bergen op Zoom
Foto Laurie Karine van Dam

Het is misschien een beetje ondergesneeuwd door Rotterdam, Breda en Antwerpen, maar Bergen op Zoom is zeker het bezoeken waard. Niet alleen tijdens carnaval, want ook de rest van het jaar is er genoeg te doen. Wandelen bijvoorbeeld, door de stad. Ontdek alle mooie plekken met de stadswandeling Bergen op Zoom.

De eerste verrassing op de stadswandeling Bergen op Zoom is het Anton van Duinkerkenpark. Een futuristische proeftuin. Met het olifantsgras dat er groeit, zijn bijvoorbeeld de bankjes gemaakt waar je even op kunt pauzeren. Een belangrijk punt voor Bergen op Zoom: duurzaamheid. Tijdens de stadswandeling kom je verschillende initiatieven tegen om de straten schoon te houden, maar ook om voorwerpen op een duurzame manier te maken. Zoals sommige verkeersborden in Bergen op Zoom. In het park is ook plek voor het verleden. Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Bergen op Zoom bevrijd werd. Overal in de stad, dus ook in het park, hangen of staan herinneringen aan deze tijd.

Pareltje van Bergen op Zoom

Op de route ligt ook het gerestaureerde Ravelijn op de zoom. Een van de laatste overblijfselen van de verdedigingswerken. Hij zit helaas vaak op slot, vanwege een tekort aan vrijwilligers. Maar je kunt wel naar het pareltje van Bergen op Zoom: het Markiezenhof. Het is het enige middeleeuwse stadspaleis in ons land en dient nu als museum.

Het oude Bergen op Zoom vernieuwd

Het is een stad met veel historie, maar tegelijkertijd een hele moderne stad. Veel van de Bergense historie kreeg dan ook een ‘hippe’ invulling. De Gevangenispoort bijvoorbeeld, is nu een escaperoom. Of zoals de blokstallen van de paarden van het garnizoen, deze zijn omgetoverd tot een horecagelegenheid en kantoor. En tot slot de oude manege, waar je nu naar bandjes kunt luisteren met een biertje in de hand. De stad is dus volop aan het moderniseren, maar zal nooit tradities vergeten. Benieuwd welke? Lees het hele routeverhaal in Toeractief nummer 6.

Informatie stadswandeling Bergen op Zoom

Afstand: ca. 5 km
Vertrekpunt: Station Bergen op Zoom, Stationsplein 4, 4611 BZ, Bergen op Zoom.
Routeverhaal: Toeractief 6-2019, pagina 36
Routeboekje: pagina 20

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging opgemerkt in de route? Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

4.8/5 - (5 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *