Toeractief-headerafbeelding

Fietsroute Loppersum: fietsen naar de toekomst

windmolens in Groningen op fietsroute Loppersum
Oud en nieuw bestaan naast elkaar. Foto: Shutterstock.
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/LoppersumDelfzijl.gpx" 1=marker="position-marker" ] ")

Veertig kilometer, van Loppersum naar Delfzijl, met onderweg een blik op de Waddenzee. De fietsroute voert je door het Groningen van de groene energie, waar hard gewerkt wordt aan de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzamere alternatieven.

De eerste kilometers van de fietsroute lopen door Loppersum, symbool voor het geteisterde Groningse platteland, dat schudde van de aardbevingen door onze gaszucht. Maar dat beeld is achterhaald, horen we van een dorpsbewoonster. Fundamenten zijn vernieuwd en nieuwe woningen zijn aardbevingsproof gebouwd.

Zonne- en windenergie

Via de dorpen Zeerijp, Zijldijk en Roodeschool fiets je de Eemshaven binnen. Windmolens zoeven overal om je heen, zonnepanelen reflecteren (op een zonnige dag) het licht en overal reiken hijskranen naar de hemel. Aan de zuidkant van de dijk ligt vijf kilometer aan zonnepanelen. Wel 19.000 stuks wekken duurzame energie op voor de bedrijven in de omgeving van de Eemshaven. Later op de route kun je een glimp opvangen van de 116.400 zonnepanelen op Sunpark Delfzijl. Niet alleen de zon, ook de wind levert hier energie. Onder de naam NorthH2 wordt aan de Eemsmonding een megawindpark gebouwd dat stroom zal opwekken voor de productie van groene waterstof. In 2040 zou dat het energiegebruik van 12,5 miljoen Nederlandse huishoudens moeten dekken.

Moderne en ouderwetse duurzaamheid

Van moderne naar ouderwetse duurzaamheid. Via het dorpje Spijk fiets je terug naar het Groningen van vroeger. Houd zeker even halt in Bierum voor een bezoek aan de Sebastiaankerk en de Luingahof met een oude appelboomgaard, theeschenkerij en boerderijwinkel. Oude bruggetjes en smalle boerenfietspaadjes leiden je naar de dijk, waarover een nieuw fietspad richting de windmolens langs de havenmond van Delfzijl meandert. Bij het gerenoveerde station kun je de trein terug naar Loppersum nemen, waar de oude stilte van het Groningse platteland je weer omarmt. Of als je nog wat energie (in je e-bike) over hebt, kun je de terugweg ook fietsen natuurlijk.

Informatie fietsroute Loppersum

Afstand: 40 km
Vertrekpunt: station Loppersum, Parallelweg 8, Loppersum
Routeverhaal: Toeractief 1-2022, pagina 10
Routeboekje: pagina 4

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl. Meer fietsen in Groningen? Bekijk dan ook eens onze andere routes in de omgeving.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *