Wandelroute Warns: het St. Odulphuspad

Wandelroute Warns

Treed met deze wandelroute bij Warns in de voetsporen van Sint Odulphus in Zuidwest-Friesland. Het Odulphuspad is een nieuwe wandelroute en bestaat uit 260 kilometer, verdeeld in vijftien bijzondere etappes. Ervaar onderweg hoe de katholieke heilige in de negende eeuw door Friesland trok. Toeractief neemt je mee op het traject Promotorium: via de Zuiderzeekust van Warns naar Oudemirdum.

De bewonderaars van mooie natuur zullen genieten van deze route. Zuidwest Friesland is een bijzonder gebied met weilanden, terpdorpen en pittoreske stadjes. De weidse meren gaan over in de bossen van Gaasterland. Geniet al wandelend van dit prachtige heuvelachtige landschap langs het IJsselmeer.

wandelroute Warns
Foto Bas Jongerius

De heilige Sint Odulphus

De jonge Olduphus ontdekte meer dan duizend jaar geleden Zuidwest-Friesland te voet. Hij trok toen namelijk vanuit Noord-Brabant naar Friesland. Wat hij daar ging doen? De heidense Friezen bekeren tot het christendom. In zijn naam ontstonden kloosters en uithoven die de Friese cultuur voor altijd zouden veranderen.

De Slag bij Warns

In de omgeving van het Gaasterland vond in 1345 de Slag bij Warns plaats tussen Graaf Willem IV van Holland en de Friezen. De Hollanders trokken de Zuiderzee over om het Sint Oldulphusklooster bij Stavoren te veroveren. Vanuit daar wilden ze de rest van Friesland voor zich winnen, maar de Friezen verzetten zich fel. Ze versloegen de Hollanders en wonnen de bloedige onafhankelijkheidsstrijd. Tegenwoordig doet de lieflijke omgeving niet meer denken aan die strijd.

wandelroute Warns
Foto Bas Jongerius

Bezienswaardigheden

  • Rode Klif

Jaarlijks herdenken de Friezen de Slag bij Warns op het Rode Klif. Hier staat een monument van zwerfstenen. Op de bovenste steen staat de spreuk leaver dea as slaaf (liever dood dan slaaf). De klif dankt zijn naam aan de kleur van de rode keileem waaruit het is opgebouwd. Bovendien is de rode keileem is alleen in Gaasterland te vinden.

  • Sint-Oldulphuskerk

De neogotische Sint-Odulphuskerk stamt uit 1914. Het is de opvolger van de kerk uit 1857. Binnen staan beeltenissen van Odulphus en Bonifatius. Beide waren vroeger geloofsverkondigers van Friesland. Het orgel in de kerk is nog het origineel uit 1923.

  • Luchtwachttoren 6H3

De Luchtwachttoren van Oudemirdum werd in 1953 gebouwd voor het Korps Luchtwachtdienst. In heel Nederland werden in de jaren vijftig zulke betonnen uitkijktorens gebouwd. Deze waren bedoeld om laagvliegende vliegtuigen waar te nemen. Veel van deze torens zijn in de tussentijd gesloopt, maar verspreid over het land zijn er nog negentien te vinden. Luchtwachttoren 6H3 staat tegenwoordig zelfs op de monumentenlijst.

Informatie wandelroute Warns

Afstand: ca. 18,5 km (A) en ca. 22,5 km (A+B)
Vertrekpunt: Parkeerhaven t.o. Janke Trompstrjitte 2, Warns
Routeverhaal: Toeractief 1-2020, pagina 70
Routeboekje: pagina 44

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

4.8/5 - (5 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *